Dikkedarmkanker

Wat is dikkedarmkanker?

Dikkedarmkanker is een kwaadaardig gezwel ter hoogte van de dikke darm.
Elk jaar krijgen meer dan 5.000 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Darmkanker is de op één na meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de derde meest voorkomende bij mannen (na prostaat- en longkanker). Elk jaar overlijden 1.800 tot 2.000 Vlamingen aan de ziekte.


Hoe ontstaat dikkedarmkanker?

Dikkedarmkanker begint vaak met poliepen in de darm. Een poliep is een kleine zwelling van het slijmvlies in de dikke darm. Poliepen zijn meestal goedaardig en geven geen klachten. Soms worden ze echter kwaadaardig en groeien ze uit tot kanker. Het duurt gemiddeld tot 10 jaar vooraleer een poliep zich ontwikkelt tot een kwaadaardig gezwel. Waarom iemand poliepen krijgt, is niet geweten. Waarom ze kwaadaardig worden ook niet. Poliepen kunnen wel weggenomen worden. Hoe vroeger dat gebeurt, hoe beter.


Wat verhoogt de kans op dikkedarmkanker?

  • Wie dikkedarmkanker in de familie heeft, loopt een verhoogd risico om zelf dikkedarmkanker te krijgen. Wie dikkedarmkanker in de familie heeft, kan hierover best met zijn arts overleggen. 
  • Het risico op dikkedarmkanker is ook groter voor mensen die lijden aan bepaalde chronische aandoeningen zoals colitis ulcerosa (chronische darmontsteking) of de ziekte van Crohn. Voor deze mensen zijn andere opvolgingsmethoden beter geschikt dan de test die in het bevolkingsonderzoek zal worden aangeboden.
  • Een gezonde levensstijl verkleint het risico op darmkanker. Door voldoende groenten, fruit en vezels te eten, vetinname te beperken, voldoende te bewegen, een optimaal gewicht te behouden en niet te roken kan je dikkedarmkanker voorkomen.

Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

Een gezonde levensstijl vermindert het risico op dikkedarmkanker, maar de ziekte kan niet altijd voorkomen worden. Daarom is het belangrijk dat de aandoening in een vroeg stadium opgespoord wordt. Dikkedarmkanker is jaren vooraf opspoorbaar en geneesbaar. De kans op overleving hangt heel erg af van het tijdstip waarop de tumor wordt ontdekt. Hoe vroeger in zijn ontwikkeling de kanker ontdekt wordt, hoe groter de kans op genezing.
Dikkedarmkanker is een van de kankers waarvoor de Europese code voor kankerbestrijding een bevolkingsonderzoek aanbeveelt. Dat kan het beste gebeuren door bij mannen en vrouwen vanaf 50 jaar onzichtbaar bloed in de stoelgang op te sporen.

Het Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker is gestart in oktober 2013. Op basis van een oproep – heroproepsysteem krijgen alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar om de 2 jaar een uitnodiging met een afnameset.


Meer info?

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker kan je vinden op bevolkingsonderzoek.be.

Kan ik je helpen?Kan ik je helpen?