Correct antibioticagebruik | Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen

Correct antibioticagebruik

Door te veel en een verkeerd gebruik van antibiotica geraken bacteriën resistent voor antibiotica. Veel mensen gebruiken ze verkeerd, stoppen vroegtijdig zodra ze zich beter voelen of verminderen de dosis.

Wat zijn antibiotica?

Antibioticum betekent letterlijk ‘tegen het leven’. Deze chemische stoffen zorgen ervoor dat bacteriën zich niet verder ontwikkelen. De smalspectrumantibiotica zijn ontwikkeld tegen een beperkt aantal soorten bacteriën. Je zal die voorgeschreven krijgen door je arts wanneer hij precies weet welke bacterie de oorzaak is van jouw ziekte. De breedspectrumantibiotica hebben een bredere werking en zijn actief tegen meerdere bacteriën. Deze worden voorgeschreven wanneer je arts niet precies weet welke bacterie je ziekte veroorzaakt of wanneer er meerdere ziekteverwekkers aanwezig zijn. Nadelig aan de breedspectrumantibiotica is dat ze vaak ook nuttige of onschadelijke bacteriën doden.

Wat zijn de gevolgen van een verkeerd gebruik?

Het te veel of verkeerd gebruik van antibiotica vormt een ernstige bedreiging voor ons allemaal. Antibiotica zijn medicijnen die levens redden, en zijn een schaars goed. Wanneer had jij voor het laatst een infectie? Omdat je weet dat antibiotica gemakkelijk te krijgen zijn, maakte je je er waarschijnlijk niet al te druk over. Tegenwoordig is het probleem echter dat antibiotica niet meer zo goed werken tegen bacteriën als vroeger, doordat de bacteriën resistent geworden zijn voor alle antibiotica. Dit probleem vormt één van de grootste bedreigingen voor de wereldbevolking. En het wordt alleen maar erger. Als we niet uitkijken, belanden we weer in dezelfde situatie als in de jaren dertig, vóór de ontdekking van de antibiotica. Infecties die nu alledaags lijken, worden dan dodelijk. Gecompliceerde operaties zijn niet meer mogelijk vanwege het risico van infecties. De moderne geneeskunde is enorm afhankelijk van antibiotica. Wist je dat kankerbehandelingen het afweersysteem aantasten? De meeste patiënten hebben antibiotica nodig om te overleven. Stel je eens voor dat er geen eenvoudige operaties meer kunnen worden uitgevoerd en dat er geen behandeling meer is tegen kanker.

Hoe antibiotica correct gebruiken?

  1. Respecteer de dosissen en de tijdstippen. Sla nooit een inname over en gebruik de voorgeschreven hoeveelheden.
  2. Stop niet vroeger dan voorgeschreven. Maak je antibioticakuur volledig af. Ook als je je na een paar dagen al beter voelt. Dit is nodig omdat de bacteriën slechts geleidelijk worden vernietigd.
  3. Bewaar ze niet. Hou nooit restjes antibiotica bij voor een volgende keer.

Voor welke ziektes werken antibiotica?

Antibiotica helpen niet tegen virussen. Op infecties veroorzaakt door virussen zoals griep, verkoudheid, acute bronchitis en de meeste vormen van keel- en oorontsteking, hebben antibiotica dus geen effect. Ze werken enkel als we ziek zijn door bacteriën. Bij ernstige infecties zoals een longontsteking of bacteriële hersenvliesontsteking kunnen ze levens redden.

Sommige bacteriële infecties genezen vaak vanzelf na enkele dagen. Ons lichaam heeft in dat geval antilichamen aangemaakt die de bacteriën uitschakelen. Neem daarom enkel antibiotica op doktersadvies en praat erover met je huisarts.

Meer weten? gebruikantibioticacorrect.be