Corona sneltests en zelftests

Corona sneltests en zelftest vraag best advies aan je huisarts!

Ben je bezorgd over je gezondheid of over de symptomen? Vraag best eerst advies aan je huisarts!

Corona-sneltests

De meest betrouwbare test is de "PCR-test", die genetisch materiaal van het virus detecteert. Je moet wachten op het geanalyseerde resultaat van het labo.

Maar er is ook een toenemend aanbod van sneltests. Sneltesten meten de aanwezigheid van bepaalde eiwitten en moeten niet in een labo worden geanalyseerd, ze kunnen meteen worden uitgevoerd en resultaat kan meestal binnen de 15 minuten worden afgelezen.

Voor wie zijn sneltesten geschikt? De officiële testprocedure vind je op Sciensano, klik hier voor alle info. Elk gebruik van sneltest buiten deze officiële teststrategie wordt afgeraden.

Belangrijk! Sneltesten zijn momenteel nog af te raden bij mensen die geen symptomen hebben, het is nog te onduidelijk hoe betrouwbaar ze dan zijn. Hoe betrouwbaar ze zijn en welke risico’s ze inhouden vind je hier.

Let op! Een sneltest kan ook nooit dienen om geen quarantaine te hoeven doen wanneer er een verhoogd risico is om besmet te zijn.

img1

Corona-zelftests => informeer je goed vooraleer je een zelftest overweegt!

De resultaten van zelftests die te koop worden aangeboden zijn niet heel betrouwbaar. Er circuleren op internet ook namaaktests. Deze tests zijn niet verboden, maar worden ten stelligste afgeraden!

 

Meer algemene overwegingen bij het nut en de risico’s van zelftesten en screenen op eigen initiatief vind je op de website over bevolkingsonderzoek, klik hier voor info.

 

Meer informatie over corona-zelftests kan je ook vinden op de website van het Federaal Agentschap Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten klik hier voor info.

Kan ik je helpen?Kan ik je helpen?