FAQ

Adreswijziging

Wat moet je doen?

Verhuis je binnenkort en vraag je je af of je het nieuwe adres moet doorgeven? Dat mag, maar is niet noodzakelijk. Wanneer de gemeente je adres definitief wijzigt, ontvangen wij deze informatie via de Kruispuntbank. Automatisch ontvang jij, en iedereen die mee verhuist, nieuwe kleefbriefjes. Eventuele ISI+-kaarten moeten niet aangepast worden.

Wanneer je naar een andere gemeente verhuist, is het mogelijk dat je dossier wordt toegewezen aan een andere regio binnen ons ziekenfonds. Daardoor kan het zijn dat je naar een ander (hoofd)kantoor wordt verwezen. Geen nood, wij voorzien in heel Vlaanderen een optimale dienstverlening en je kan overal beroep doen op onze diensten en voordelen.

Wat als je naar het buitenland vertrekt? Breng ons zo gauw mogelijk op de hoogte van je intentie om naar het buitenland te verhuizen. Om je dossier goed te kunnen beheren, zijn de volgende elementen belangrijk:

 • reden van verplaatsing: werk, studies, …
 • duur van het verblijf in het buitenland: tijdelijk of permanent
 • de namen van de personen die naar het buitenland vertrekken.

Contacteer ons en geef dit alles zo snel mogelijk door.

Apotheekbezoek

Ga je naar de apotheek voor iemand anders?

Ga je voor iemand anders naar de apotheek, dan moet je de elektronische identiteitskaart van die persoon niet per se meenemen. Het is enkel noodzakelijk dat je het rijksregisternummer van deze persoon kan meedelen. Het rijksregisternummer vind je bijvoorbeeld terug op de groene kleefzegels van het ziekenfonds.

Wat als je geen eID hebt?

Heb je geen elektronische identiteitskaart (eID) dan krijg je een ISI+ kaart. Op die kaart staat jouw rijksregisternummer vermeld zodat ze op dezelfde manier gebruikt kan worden als de eID.

Is de SIS-kaart verdwenen?

In 2014 werd de SIS-kaart al geleidelijk afgeschaft en werden er geen nieuwe uitgereikt. Vanaf 2017 is de SIS-kaart volledig afgevoerd en mag je jouw exemplaar vernietigen.

Opgelet! Voor kinderen tot 12 jaar en personen zonder eID is er de blauwe ISI+ kaart. Deze heeft dezelfde functie als een elektronische identiteitskaart en blijft geldig.

Bijdragen

Bijdrage ziekenfondsdiensten

Sedert 01 januari 2012 is iedereen die aangesloten is bij een ziekenfonds verplicht om aan te sluiten bij de ziekenfondsdiensten en dit in toepassing van art 67 van de wet van 26 april 2010. Je kan deze wettekst hier nalezen.

Een volledig overzicht van onze diensten en voordelen, vind je in de folder 'Voordelen en diensten'.

Digitalisatie terugbetaling doktersbezoek

Hoe ziet je doktersbezoek er uit vanaf 2018?

Bij een doktersbezoek betaal je nog steeds het bedrag dat je normaal zou betalen.

Je krijgt geen wit of groen doktersbriefje meer mee om je terugbetaling aan te vragen. De artsen sturen een e-attest rechtstreeks door naar het ziekenfonds. Hierdoor hoef jij niet langer meer naar een kantoor of brievenbus van ons ziekenfonds om je doktersbriefje binnen te brengen. Indien het nodig is, krijg je natuurlijk nog een papieren attest mee om je afwezigheid te wettigen op school of op het werk.

Kortom, je huisarts en je ziekenfonds regelen alles. Je hoeft zelf niks meer te doen. Je ziekenfonds blijft wel het contactpunt voor alle info over het elektronische attest.

Wat zijn de voordelen van het e-attest?

 • Minder administratieve rompslomp om een terugbetaling te krijgen
 •  Alles verloopt (zo goed als) automatisch
 •  Milieuvriendelijk, want minder papier
 •  Fouten door een onleesbaar handschrift van je arts zijn niet meer mogelijk
 •  Een snellere terugbetaling
 •  Je kan geen papieren attesten meer kwijtraken

Mag je jouw kleefzegels weggooien?

Neen. Er zijn immers nog allerlei documenten waarvoor je een kleefzegel nodig hebt.

Klant worden

Hoe kan ik klant worden van het NZVL?

Bezorg ons de mutatiedocumenten, mutatieformulier en eventueel opdracht tot domiciliëring. Verstuur deze documenten, volledig ingevuld, met de post  naar NZVL, commerciële dienst, Statieplein 12, 9300 Aalst.
Er kan natuurlijk ook een vrijblijvende afspraak bij je thuis gemaakt worden. Wens je een huisbezoek?

Nomenclatuurcodes

Hoe kan ik nomenclatuurcodes consulteren?

Een volledig overzicht van alle informatie over de nomenclatuur codes alsook de tarieven en de terugbetalingen, vind je op de website van het riziv Nomensoft.

Dankzij een zoekfunctie, kan je hier alle nomenclatuurcodes terugvinden. Opgelet! Wens je de (terugbetalings)tarieven te bekijken, dan klik je na je opzoeking links bovenaan op honoraria-vergoedingen.


 

Online kantoor 'Jouw NZVL'

Registreren eID in Windows 10

Tot nog toe werkt de software van de eID niet in de browser van Windows 10, Edge. Helaas kan het ziekenfonds hieraan niets veranderen. Dit wordt opgevolgd door de ontwikkelaars van de eID software (overheid). Je kan wel vanuit Edge ervoor kiezen om nog te werken in Internet Explorer. Zo kan je wel aan de slag.

Hoe kan ik me aanmelden?

Je dient je eerst te registeren. Dit kan je op verschillende manieren doen:

 • Vul jouw rijksregisternummer in, kies een gebruikersnaam en noteer je e-mailadres of telefoonnummer. Opgelet! Je GSMnr of e-mailadres moet gekend zijn in jouw ziekenfondsdossier. Lukt de registratie niet? Dan kan je ons jouw e-mail of GSMnr bezorgen of je wachtwoord aanvragen per post. Zodra je in bezit bent van je wachtwoord (via e-mail, sms of post) kan je aanmelden en aan de slag gaan in het online kantoor.
 • Met een eID-lezer (elektronische identiteitskaartlezer) ben je in een mum van tijd ingelogd. Alvorens je de kaartlezer kan gebruiken, dien je wel de software te installeren. Dankzij de online handleiding op eid.belgium.be verloopt dit zeer eenvoudig. Opgelet! Heb je de software al maar beschik je over een eID afgehaald vanaf maart 2014, dan dien je nieuwe software te downloaden (ook op eid.belgium.be). Opgelet! Tot nog toe werkt de eID software niet in Edge, de browser van Windows 10.

Tarieven artsen

Is jouw arts geconventioneerd?

De vertegenwoordigers van de artsen en de ziekenfondsen sluiten akkoorden om de erelonen te bepalen die jij aan jouw arts moet betalen, en om de bedragen van de terugbetalingen door de ziekenfondsen vast te leggen. Dat is het akkoord tussen artsen en ziekenfondsen, dat jaarlijks wordt vernieuwd. De artsen mogen kiezen of ze tot die overeenkomst toetreden.

Deze overeenkomsten beïnvloeden het tarief dat je zal betalen.

 • Een geconventioneerd arts heeft zich ertoe verbonden zich te houden aan de wettelijke tarieven waarin het akkoord voorziet.
 • Een niet-geconventioneerd arts vraagt de prijs die hij/zij zelf bepaalt.
 • Sommige artsen passen de wettelijke tarieven enkel toe op bepaalde uren van de dag en op bepaalde plaatsen (bij hen thuis, in het ziekenhuis). Deze artsen zijn gedeeltelijk geconventioneerd.

Hoe weet je welk statuut jouw arts heeft?

 • Jouw arts moet de tarieven die hij/zij toepast in de spreekkamer uithangen.
 • In geval van ziekenhuisopname moet het ziekenhuis jou deze informatie verstrekken wanneer je erom vraagt.
 • Je kan het opzoeken via de webtoepassing van het Riziv.

Kan ik je helpen?Kan ik je helpen?