Wat verandert er vanaf 1 november?

Wat verandert er vanaf 1 november?

Een nieuwe maand brengt steeds veranderingen met zich mee, we sommen hierbij even kort op welke veranderingen er in voege gaan vanaf 1 november 2021:

Corona Safe Ticket verplicht voor horeca en fitnesszaken

Het Covid Safe Ticket (CST) - waarmee je kan aantonen dat je volledig gevaccineerd bent, hersteld bent van een coronabesmetting of recent getest werd op Covid-19 - wordt vanaf 1 november uitgebreid naar cafés, restaurants en fitnesscentra in heel het land. De drempel die bij evenementen bepaalt wanneer het CST ingezet moet worden om de mondmaskerplicht te doen vervallen, wordt verlaagd tot 200 personen binnen en 400 buiten. Voor discotheken en nachtclubs blijft het gebruik van de coronapas altijd verplicht.

In Wallonië zijn de regels iets strenger. Daar wordt de drempel bij feesten en evenementen om een CST te moeten tonen verlaagd tot 50 personen binnen en 200 buiten. 

Apothekers gaan meer coronatests afnemen

Apothekers worden vanaf 1 november mee ingezet om te screenen op het coronavirus en dat om huisartsen te ontlasten. Iedereen die minder dan zes dagen last heeft van symptomen kan er een snelle antigeentest laten afnemen. Of toch in de apotheken die de dienst aanbieden, want dat is niet verplicht volgens de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). 

Apothekers voeren nu al snelle antigeentesten uit voor mensen die willen reizen of een massa-evenement willen bijwonen. De resultaten van dergelijke testen zijn binnen 15 tot 30 minuten bekend. Het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) neemt de kosten voor zich. Minpunt: de test zal niet resulteren in een groen Covid Safe Ticket (CST). Bij zo’n drie kwart van de ongeveer 2.500 apotheken die al antigeentests aanbieden, zou je voor de nieuwe tests terecht kunnen.