Het Covid Safe ticket, jouw toegangsticket om deel te nemen aan massa events

Het Covid Safe ticket, jouw toegangsticket om deel te nemen aan massa events

Met een Covid Safe ticket (CST) kan je vanaf 13 augustus opnieuw deelnemen aan massa-evenementen, zonder mondmasker en zonder 1,5 meter afstand tussen mekaar.

Wist je dat het CST alleen geldig is in België voor massaevenementen in tegen stelling tot het Europees coronacertificaat? Het is geldig voor buitenevementen met een maximum capaciteit van 75.000 personen. De dato 1 september komen er eveneens indoor evenementen bij. 

Bovendien is het COVID safe ticket gratis, maar indien je nog niet (volledig) gevaccineerd bent, moet je uiteraard betalen om je te laten testen. Mocht het geen ééndagsevenement zijn er hoort ook een verblijf of een camping bij, dan is de organisator genoodzaakt één keer per dag de geldigheid van de CST te controleren. Blijkt je CST niet meer geldig? Dan moet je je zeker en vast opnieuw laten testen om terug toegelaten te zijn op het evenement. 

CST aanvragen

Iedereen ouder dan 12 jaar (geboortejaar 2009) heeft de mogelijkheid om een CST aan te vragen als:

 • je in het bezit bent van een vaccinatiecertificaat: je bent meer dan 2 weken volledig ingeënt;
 • je een herstelcertificaat hebt van minder dan 6 dagen;
 • je een PCR-test hebt laten afnemen met een negatief resultaat (geldigheid: dag van de test + 2 dagen);
 • je een snelle antigeentest hebt laten afnemen door medisch geschoold personeel met een negatief resultaat (geldigheid: dag van de test + 1 dag)

Een CST aanvragen gebeurt op dezelfde manier als een coronacertificaat:

 • Via de CovidSafeBe-app en op websites zoals Mijn Burgerprofielmijngezondheid.be of MyHealthViewer. Het certificaat kan je gewoonweg digitaal opvragen. Daarvoor heb je ofwel je identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, of je gebruikt een andere geactiveerde digitale sleutel zoals Itsme.
   
 • Personen zonder Belgische eID maar met BIS-nummer kunnen ook hun digitale sleutels activeren en aanmelden. Ook aanmelden via eIDAS (de nieuwe Europese aanmeldmethode) is mogelijk voor personen zonder Belgische eID, als het thuisland is aangesloten bij eIDAS. Momenteel gaat het over Tsjechië, Duitsland, Estland, Spanje, Kroatië, Italië, Luxemburg, Letland, Portugal en Slowakijke.
   
 • Het CST/certificaat voor vaccinatie kun je op vraag per post toegestuurd krijgen. Je moet dan wel rekening houden met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. Je contacteert hiervoor de Helpdesk van de regio waar je gevaccineerd werd.
   

Indien je reeds beschikt over het Europees coronacertificaat, hoef je geen Covid Safe Ticket aan te vragen.