1ste inschrijving ?
15/09/2014Kantoor Herzele uitzonderlijk gesloten
dropdown

Vandaag 15 september is kantoor Herzele uitzonderlijk gesloten.

Bedankt voor je begrip.

12/09/2014Mis 'de trein van het leven' niet!
dropdown

Van 15 tot 19 september trekt ‘de trein van het leven’ door ons land, een sensibiliseringscampagne voor de screening naar darmkanker. Deze “sluipmoordenaar” en op één na meest dodelijke vorm van kanker maakt jaarlijks 8.500 nieuwe slachtoffers in België. Vroegtijdige opsporing van darmkanker kan talrijke levens redden en verhoogt de kans op genezing

De ‘trein van het leven’ houdt halt in de stations van Hasselt (17/09-18/09) en Antwerpen (18/09-19/09). Bezoekers krijgen tijdens een wandeling door een reuzegrote darm informatie over het ontstaan en de preventie van darmkanker. Meer informatie is te vinden op http://www.levenstrein.be/.

 

04/09/2014Vacature bij ComfoPlus
dropdown

ComfoPlus, onze hulpmiddelenpartner, is op zoek naar een polyvalent administratief en logistiek medewerker Interesse? Lees dan snel de volledige vacature!

03/09/2014Enkele kantoren regio Leuven gesloten 8 september
dropdown

Maandag 8 september zijn de kantoren in de regio Leuven gesloten ter gelegenheid van Leuven Kermis. We spreken hier over de kantoren Leuven, Heverlee, Herent en Tremelo.

Dank voor je begrip.

02/09/2014Stichting Tegen Kanker: Wat drijft rokers om te stoppen met roken?
dropdown

Bij de start van het nieuwe schooljaar nemen heel wat rokers zich voor om te stoppen met roken. Uit cijfergegevens verzameld door Stichting tegen Kanker blijkt dat rokers van alle leeftijden willen stoppen voor twee belangrijke redenen: gezondheid & geld. Tabakstop (initiatief van Stichting Tegen Kanker) staat al 10 jaar klaar om hen daarbij te helpen. En hoewel de dienst steeds beter bekend raakt bij rokers, is de toekomstige financiering van Tabakstop voor 2015 nog niet verzekerd. Het voortbestaan  van Tabakstop hangt voor komend jaar af van de Gemeenschappen. Stichting tegen Kanker wacht hun beslissing wat betreft de financiering dus ongerust af.
Wie vragen heeft of graag wil stoppen met roken kan terecht op www.tabakstop.be. Gratis en anoniem bellen kan naar de Tabakstoplijn op het nummer 0800 111 00, elke werkdag van 15u tot 19u. Meer info over Stichting Tegen Kanker is te vinden op www.kanker.be of via de Kankerfoon 0800 15 800. Succes!

28/08/2014Last minute: een weekje ontstressen!
dropdown

Verwachten anderen te veel van jou? Of verwacht je te veel van jezelf? Bezorgen deze verwachtingen of gedachten jou stress en weet je niet hoe je daarmee moet omgaan? Heb je nood aan ontspanning en wil je er eens tussenuit? Dan is onze ontstressende en actieve midweek in ons vakantiedomein ‘Dennenheuvel’ te Bomal misschien iets voor jou.
Waar?
Vakantiedomein Dennenheuvel
Mont-des-Pins 100
6941 Durbuy (Bomal-sur-Ourthe)
Wanneer?
Van maandag 15 september tot vrijdag 19 september 2014
Prijs?
Eenpersoonskamer € 300 (lid) - € 450 (niet-lid)
Tweepersoonskamer € 500 (lid) - € 750 (niet-lid)
Meer info of boeken?
Stuur je gegevens naar themaweek@nzvl.be of bel 053/76 99 94

26/08/2014Jeugdtip klaar voor de winter, en jij?
dropdown

Ben jij klaar voor een schitterende winter? Jeugdtip ook! Kindervakanties voor alle interesses, ski- en snowboardvakanties, avontuurlijke vakanties voor meerderjarigen, voor ieder wat wils.

Ontdek snel hier hun aanbod kinder- en jongerenvakanties.

26/08/2014Kantoor Anderlecht uitzonderlijk gesloten
dropdown

Het kantoor Anderlecht is dinsdag 26 en woensdag 27 augustus gesloten.

Bedankt voor je begrip.

19/08/2014Kantoor Bambrugge uitzonderlijk gesloten
dropdown

Het kantoor in Bambrugge is vandaag uitzonderlijk gesloten. Onze excuses voor het ongemak.

12/08/2014Kantoren gesloten vrijdag 15 augustus
dropdown

Al onze kantoren zijn gesloten op vrijdag 15 augustus. Vanaf maandag 18 augustus staan we opnieuw paraat.

Opgelet! Enkele kantoren sluiten ook even tijdens de zomermaanden. Download een overzicht van deze kantoren hier.

05/08/2014Wat je moet weten over het Ebola-virus
dropdown

Tegenwoordig worden nieuwe slachtoffers en uitbraken van het Ebola-virus ontdekt. Vooral in West-Afrika, waar Ebola in 1976 voor het eerst ontdekt werd, steken steeds meer gevallen de kop op. Artsen Zonder Grenzen doen er alles aan om de patiënten en slachtoffers te isoleren en te verzorgen, maar ook bij ons is er enige ongerustheid. Komt het Ebola-virus naar België? Of hebben we geen reden tot paniek? Lees meer op “Ebola-virus: 5 redenen waarom we in België niet hoeven te panikeren” en “Komt Ebola naar België? 10 vragen over het dodelijke virus”.

05/08/2014Campagne zwangerschap en kinkhoestvaccinatie
dropdown

Kinkhoest of pertussis is een ernstige, besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral voor baby’s gevaarlijk is, en zelfs dodelijk kan zijn. Baby’s en jonge kinderen met kinkhoest hebben hevige hoestbuien, een gierende ademhaling en kunnen blauw aanlopen. Te vroeg geboren of pasgeboren baby’s hoesten minder of niet, maar lopen meer risico op een ademhalingsstilstand. Kinkhoest tijdens de zwangerschap kan leiden tot vroeggeboorte of een miskraam als gevolg van de hevige hoestbuien.
Zwangere vrouwen laten zich dus best vaccineren tegen kinkhoest. Op die manier beschermen ze zowel zichzelf als hun baby, zelf al vóór de geboorte. Kinkhoest is immers geen onschuldige kinderziekte en treft steeds meer jonge baby’s. Zorg en Gezondheid lanceert daarom een sensibilisatiecampagne om zwangere vrouwen en hun omgeving te informeren over de risico's van kinkhoest, het belang van vaccinatie tijdens de zwangerschap en het gratis aanbod van kinkhoestvaccinatie in Vlaanderen.
Meer weten? Neem een kijkje op de website.

01/08/2014Uitzonderlijk geen permanentie DMW kantoren Hasselt en Genk
dropdown

Beste klanten

 

Opgelet! Op volgende momenten zal er wegens verlof geen permanentie zijn van de dienst maatschappelijk werk in het kantoor van Hasselt:

 • Vrijdag 08/08/2014      
 • Vrijdag 15/08/2014    
 • Maandag 18/08/2014   
 • Vrijdag 22/08/2014

 

Daarnaast is er geen permanentie van de dienst maatschappelijk werk in het kantoor van Genk op woensdag 20/08/2014.

 

Dank voor je begrip.

 

28/07/2014kantoor Kessel-Lo uitzonderlijk gesloten op 29/7
dropdown

Beste klanten,

Door onvoorziene omstandigheden zal het NZVL-kantoor Kessel-Lo op dinsdag 29 juli uitzonderlijk gesloten zijn.

Onze excuses voor dit ongemak.

17/07/2014Lekkere warme zomer
dropdown

De meesten kijken uit naar lange dagen, zon, warmte en vakantie… Het is zomer en we trekken met z’n allen de natuur in. De frisse buitenlucht is een weldaad voor zowel lichaam als geest. Maar een uitstapje in de natuur is niet altijd zonder gevolgen. Te warm weer heeft ook zo zijn nadelen. Zorg en Gezondheid geeft sinds enkele jaren een folderreeks uit, met nuttige tips om problemen te voorkomen.  Om een greep uit het aanbod van de folders te lezen, downloaden of bestellen, klik hier.
Bron: Gezond Milieu, editie 21

16/07/2014Infomomenten september online
dropdown

De infomomenten die georganiseerd worden door ons ziekenfonds in september staan online. Een overzicht vind je in de gezonde activiteitenkalender.

09/07/2014kantoor Ieper deze namiddag uitzonderlijk gesloten wegens start ronde van Frankrijk
dropdown

Beste klanten,

Vandaag start in Ieper de 5de rit van de ronde van Frankrijk. Daardoor is ons kantoor onbereikbaar. We zien ons dan ook genoodzaakt dit kantoor deze namiddag uitzonderlijk te sluiten.

Onze excuses voor dit ongemak.

09/07/2014alle kantoren gesloten op 11 juli
dropdown

Beste klanten,

Op 11 juli zijn al onze kantoren gesloten ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag.

Vanaf maandag 14 juli zijn we uiteraard terug bereikbaar.

Alvast een prettig weekend gewenst.

08/07/2014ZUCSU: de eerste diabetesvriendelijke restaurantgids
dropdown

Als diabetespatiënt is het niet altijd simpel om uit eten te gaan. Daarom hebben de endocrinologe Dr. Marie-Christine Pelckmans en de restaurantgids Gault&Milliau volgend initiatief op poten gezet: ZUCSU, de allereerste culinaire en praktische gids voor mensen met diabetes. De gids vermeldt Belgische en Luxemburgse restaurants met bijzondere aandacht voor diabetespatiënten. De 'diabetesvriendelijkheid' van de restaurants, brasseries en eetcafés wordt gequoteerd aan de hand van suikerklontjes. Hoe hoger het aantal suikerklontjes, hoe beter de voorzieningen naar diabetespatiënten toe. Meer info vind je op www.zucsu.be. De gids is verkrijgbaar in de boekhandel, via www.zucsu.be en via de Diabetes Liga.

07/07/2014NZVL-kantoor Oudenaarde uitzonderlijk gesloten op 7 juli
dropdown

Beste klanten,

Door onvoorziene omstandigheden zal het NZVL-kantoor Oudenaarde vandaag, 7 juli, uitzonderlijk gesloten zijn.

Onze excuses voor dit ongemak.

26/06/2014Vernieuwd kantorennetwerk Limburg
dropdown

Het kantorennetwerk is één van de steunpilaren van onze dienstverlening en daarin blijven wij investeren. We hertekenden daarom ons Limburgs kantorennetwerk en nemen op 1 juli maar liefst 3 nieuwe kantoren in gebruik in Alken, Bree en Sint-Truiden. Daarnaast hebben we ook het aantal NZVL-brievenbussen sterk uitgebreid. Je vindt een volledig overzicht in deze flyer.

17/06/2014Nieuwe vacatures, waag je kans!
dropdown

Het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen wil zijn team nog versterken met een commercieel adviseur Oost-Vlaanderen en een medewerker interne controle (m/v). Zin in een boeiende job bij ons ziekenfonds? Bekijk dan snel alle info in de rubriek vacatures.

13/06/2014Netwerk NZVL-brievenbussen breidt uit vanaf 1 juli
dropdown

Zoals je weet, blijven we permanent bouwen aan een efficiëntere dienstverlening. In dat kader wordt vanaf 1 juli het netwerk NZVL-brievenbussen uitgebreid. Hou dus zeker 1 juli jouw regio in de gaten via het kantorennetwerk.

05/06/2014Kantoor Oostende binnenkort uitzonderlijk gesloten
dropdown

In de week van 10/06 worden renovatiewerken uitgevoerd in het kantoor van Oostende. Deze werken zullen duren tot en met maandag 16/06. Het kantoor zal in beperkte mate toegankelijk blijven voor dringende problemen. Opgelet! Op maandag 16/06 zal het kantoor uitzonderlijk gesloten zijn wegens opkuis. Op woensdag 11/06 is er uitzonderlijk geen late shift.

Je kan je wenden tot een van de bijkantoren in de buurt:
- Middelkerke: di: 13u30-16u30 en do: 08u30-12u00
- Nieuwpoort: uitzonderlijk elke dag open tijdens deze werken (8u30-12u00 en 13u30-16u30)

Vanaf dinsdag 17/06 ben je weer van harte welkom in het 'vernieuwde' kantoor.

Bedankt voor je begrip.

28/05/2014NZVL wint award: CAVIAR Best Innovation
dropdown

Gisteren ontvingen wij de CAVIAR in de categorie Best Innovation voor de succesvolle implementatie van het telefoonconcept Unify*.

Het NZVL draagt contact met de klant hoog in het vaandel, en daar zijn we fier op!

*Door slim gebruik van nieuwe technologie, een cascadesysteem a.d.h.v. nummerherkenning, is de telefonie geoptimaliseerd. Meer info hier

27/05/2014Objectief juni digitaal beschikbaar
dropdown

Beste klanten,

Het juninummer van ons magazine Objectief is klaar en mag je eerstdaags thuis verwachten. In afwachten kan je hier al de digitale versie bekijken.

Veel leesplezier.

27/05/2014Mogelijk storingen online kantoor tijdens Pinksterweekend
dropdown

Tijdens het weekend van Pinksteren kunnen er omwille van technische updates storingen zijn op het online kantoor.

Alvast bedankt voor je begrip.

27/05/2014Kantoren gesloten donderdag 29 en vrijdag 30 mei
dropdown

Op donderdag 29 en vrijdag 30 mei zullen onze kantoren gesloten zijn.

Bedankt voor je begrip.

23/05/201410.000 stappen
dropdown

Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan 50% van de volwassen Vlamingen te weinig beweegt. Daardoor verhoogt het risico op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, kanker, overgewicht en diabetes. Om dit groeiend gezondheidsprobleem aan te pakken, stapt iedereen mee in de beweegcampagne ‘10.000 stappen’. De weg naar een actief leven is echt niet moeilijk, bovendien draagt het bij tot meer levenskwaliteit. Men hoeft nog niet intens te gaan sporten om dit te bereiken. Met de fiets naar het werk of regelmatig de trap nemen, kunnen je gezondheid reeds vooruit helpen. Dus: elke stap telt! Streef elke dag naar 10.000 stappen. Bovendien komt 10 minuten fietsen of zwemmen overeen met 1500 stappen. Een eenvoudige manier om het aantal stappen per dag te meten, is een betrouwbare stappenteller. Interesse? Surf naar www.10000stappen.be voor meer informatie en activiteiten. Ook bij het ziekenfonds zijn stappentellers verkrijgbaar. Vraag er naar in je kantoor of bestel ze via 078 15 98 15 of info@comfoplus.be.

10000stappen

22/05/2014Nieuw kantoor Oudenaarde
dropdown

Vanaf 2 juni 2014 kan je voor al je ziekenfondsverrichtingen terecht in ons gloednieuw kantoor in Oudenaarde. Het nieuwe kantoor vind je in de Gentstraat 60 in Oudenaarde.

Nieuwe openingsuren:

 • maandag: 09.00u - 12.00u
 • donderdag: 09.00u - 12.00u

Kom gerust langs. Wij zijn overtuigd dat we jou in ons nieuwe kantoor de beste service kunnen bieden.

20/05/2014Citytrip Praag in de kijker
dropdown

Romantisch, schilderachtig, historisch, honderdtorig, ... Het zijn slechts enkele woorden die bij je opkomen als je aan Praag, de parel aan de Moldau, denkt.

Ontdek samen met ons het historische Praag, één van de mooiste steden van Europa. Geniet van eeuwen geschiedenis, statische gebouwen, typische gerechten en kunstige straatjes.
Wanneer: van 8 tot en met 11 augustus 2014
Prijs: 799 euro per persoon
Inbegrepen: verblijf in Clarion Hotel Prague City**** op basis van halfpension, uitstappen, maaltijden en toegangsgelden in een uiterst uitgebreid programma, Nederlandstalige reisbegeleiding, lokale Nederlandstalige gids, fooien en internationale vlucht heen en terug.

Meer info vind je op de pagina groepsreizen of kan je opvragen bij onze dienst reizen: 053/76 99 70 of reizen@nzvl.be.

 

 

16/05/2014Week van de Opvoeding van 16 tot 23 mei: Opvoeden in beweging!
dropdown

Elk jaar, van 16 tot 23 mei, is er een Week van de Opvoeding. In Vlaanderen en Brussel worden dan activiteiten voor ouders en kinderen georganiseerd.  In de kalender vind je een overzicht van activiteiten. 


Het thema van de Week van de Opvoeding 2014 is  ‘Opvoeden in beweging’. Dit thema kan je op verschillende manieren bekijken.  ‘Opvoeden in beweging’ gaat over opvoeden met een gezonde levensstijl. Bewegen is daarbij een belangrijk onderdeel (voorbeelden: met de fiets of te voet naar school gaan, supporteren voor je voetballende dochter, samen gaan zwemmen,..). Veel ouders, kinderen en jongeren gaan samen op zoek naar hoe ze gezondheid kunnen inpassen binnen hun gezin. Daarnaast geeft het thema aan dat opvoeden geen onveranderlijk gegeven is. Opvoeden kan verschillen naargelang het land en de cultuur, maar bijvoorbeeld ook naargelang de leeftijd van een kind. Je gaat anders om met  kleuterverliefdheid dan met een verliefde puber. Kinderen groeien, en ouders groeien mee. Ook veranderingen in de samenleving kunnen opvoeding beïnvloeden. Kon jij op je drie jaar al met een tablet overweg? Opvoeden is dus nergens ‘gelijk’ en gezinnen zijn steeds in beweging! Meer info vind je op weekvandeopvoeding.be.


Ook jouw ziekenfonds neemt deel aan Week van de Opvoeding. Kom gerust langs op de infoavond 'Als kleine kinderen groot worden: een vorming over tabak, alcohol en drugs' op donderdag 22 mei om 19u in Het Atelier 13, Dr. André Sierensstraat 13 te Aalst.

15/05/2014Kantoor Brussel gesloten op 21, 22 en 23 mei
dropdown

Wij stoppen het kantoor in Brussel (Haachtsesteenweg 46) in een nieuw kleedje. Daarom sluiten wij op 21, 22 en 23 mei even de deuren van dit kantoor.

Dank voor je begrip.

12/05/2014Handige Hans helpt kinderen handjes wassen
dropdown

Op 5 mei vond de wereld handhygiënedag plaats, want handen wassen is belangrijk.  Veel volwassenen maar vooral kleuters wassen hun handen te weinig. En als ze hun handen wassen, doen ze het vaak verkeerd. Gelukkig is er nu Handige Hans om hen te helpen, zowel thuis als op school. Met vuile handen rondlopen is niet zo hip. En wat je misschien niet wist: handhygiëne speelt een belangrijke rol bij het tegenhouden van infectieziekten en zorgt er ook voor dat we minder vuile ongezonde stoffen uit ons leefmilieu opnemen. Handen die niet goed gewassen zijn, kunnen ziekten verspreiden zoals verkoudheden, griep, maag- en darminfecties (diarree), maar ook ernstigere infecties zoals longontsteking (pneumonie) en geelzucht (hepatitis A). Vooral bij kleine kinderen is het uitkijken geblazen. Zij steken vaak hun vingers in hun mond en eten graag met hun handen. Daarom is er Handige Hans. Hij laat kinderen - maar ook ouders en leerkrachten – zien hoe ze hun handen moeten wassen, en wanneer ze dat het best kunnen doen.
Meer weten?
Op handigehans.be vind je heel wat informatie en praktische tips, zowel voor ouders als voor leerkrachten. Je kunt er ook de mooie infoposter van Handige Hans downloaden, naast leuke kleurplaten, een memoryspel, een beloningssysteem enzovoort.

09/05/2014Nieuwe infomomenten online
dropdown

De komende maanden organiseren wij weer heel wat interessante infomomenten. Onder andere hoofd, nek en schouderklachten, als kleine kinderen groot worden en darmkanker staan op het programma.

Neem snel een kijkje in onze agenda.

08/05/2014De Week van Groenten en Fruit
dropdown

Een energieboost nodig op het werk? Vitaminebommetje? Of gewoon goesting in een lekkere snack? Met groenten en fruit maak je de heerlijkste tussendoortjes voor jezelf en de allerkleinsten. Happy snacking noemen we dat! Zelf eens proberen? Laat je inspireren door deze snack-recepten en tips. Of neem eens een kijkje hoe deze foodbloggers het aanpakken. En omdat het de Week van Groenten en Fruit is, gebeurt er nog iets extra: Stel je eigen Happy Snackbox samen en maak kans op een Foodprocessor van KitchenAid. Je groenten en fruit verwerken ging nog nooit zo snel.
Meer informatie op www.alldaylong.be.

29/04/2014Voorkamerfibrillatie treft elk uur 4 Belgen!
dropdown

En wat als het jou ook treft?
Voorkamerfibrillatie is een hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat en onregelmatig klopt. Dit zal ooit voorkomen bij 1 op 4 personen ouder dan 40 jaar. 1 op 3 patiënten vertoont echter geen enkel symptoom en loopt zonder het te beseffen een sterk vergroot risico (vijf keer hoger dan gemiddeld) op een beroerte of trombose. Het is dus ontzettend belangrijk om tijdig de juiste diagnose te stellen. Antwoord daarom nu op enkele vragen en ontdek hoeveel risico jij loopt om voorkamerfibrillatie te krijgen, alsook je kans op een trombose of beroerte. De vragen zijn te vinden op www.mijnhartritme.be.

29/04/2014Is je arts geconventioneerd of niet?
dropdown

Of een arts al dan niet geconventioneerd is, kan een invloed hebben op de factuur die je moet betalen. Sinds kort biedt het Riziv op zijn website een zoekmotor aan waarmee patiënten en artsen makkelijk de conventiestatus van een arts kunnen opzoeken.
Hoe bedoel je, geconventioneerd?: Om de twee jaar wordt een overeenkomst gesloten tussen geneesheren en ziekenfondsen. Deze overeenkomst bevat onder meer een afspraak over de tarieven voor geneeskundige prestaties. Elke geneesheer kiest of hij al dan niet toetreedt tot deze conventie.

Om de conventiestatus van een zorgverlener te zoeken, volstaat het de naam van de arts (of het Riziv-nummer) in te voeren in de zoekmotor op de website van het Riziv. Ook in je persoonlijk online kantoor kan je deze informatie opzoeken.

23/04/2014Kantoren open op 2 mei
dropdown

Beste klant

 

Op 2 mei maken wij geen brugdag. Je bent dus zeker welkom in één van onze kantoren.

 

Tot dan!

22/04/2014Europese Vaccinatieweek van 22 tot 26 april 2014: De Strijd tegen Mazelen gaat verder
dropdown

Net als vorig jaar staat de Europese Vaccinatieweek in Vlaanderen ook dit jaar in het teken van de strijd tegen mazelen. Het doel blijft onveranderd: ervoor zorgen dat voor de 2 vaccinatie-momenten minstens 95% van de kinderen gevaccineerd worden. 95% is de drempel om ervoor te zorgen dat de mazelen zich niet kunnen verspreiden. Bij de baby’s is die 95% al bereikt, alleen bij de tieners in het vijfde leerjaar zijn er nog een paar procenten extra nodig. 
Wie nu in het vijfde leerjaar zit of al ouder is, kan zelf nakijken in de Patient HealthViewer of hij zijn mazelenvaccin wel gekregen heeft. In elk 5de leerjaar organiseert het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) een vaccinatiemoment tijdens het medisch onderzoek. Heb je dat gemist, dan kan je nog naar je huisarts.
Help ons samen de mazelen te verslaan! Ga naar www.vaccinatieweek.be.

17/04/2014Week van de Valpreventie van 21 tot 27 april 2014: Blijf actief, vermijd vallen!
dropdown

Tijdens de Week van de Valpreventie vraagt het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) aandacht voor valrisico’s bij senioren. Vele mensen denken dat vallen onvermijdelijk hoort bij het ouder worden en niet kan voorkomen worden. Dit is een misverstand! Niet zo verwonderlijk aangezien ongeveer één op drie van de 65-plussers en twee op vijf van de 75-plussers minimum 1 keer per jaar ten val komt. Soms komt de senior er met de schrik vanaf maar de gevolgen kunnen veel ernstiger zijn zoals een heupbreuk waardoor de oudere persoon soms zijn zelfstandigheid verliest. Niet alleen de senior moet overtuigd worden om actie te ondernemen, ook de hulpverleners en iedereen die in contact komt met ouderen kunnen het valrisico verkleinen. Een belangrijke opdracht daarbij is investeren in actief ouder worden. Blijven bewegen of actief zijn helpt om vallen te voorkomen want verminderd evenwicht en spierkracht vormen één van de belangrijkste risicofactoren voor een valincident. Onderzoek toont aan dat specifieke bewegingsoefeningen het evenwicht verbeteren, de spierkracht versterken en zo meehelpen het valrisico te beperken.
Tijdens de Week van de Valpreventie luidt dus een duidelijke boodschap: BLIJF ACTIEF, VERMIJD VALLEN!
Voor meer informatie, neem gerust een kijkje op www.valpreventie.be of kom vrijblijvend langs op onze Dans je leven lang!-namiddag op woensdag 23 april vanaf 14 uur in De Schreef, Sint-Jozefstraat 20 te Aalst.

 

dansjelevenlang

11/04/2014Hoeveel groenten en fruit eten we best en hoeveel moeten we bewegen om gezond te zijn ?
dropdown

Chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, kankers en diabetes type 2 voorkomen, mentale gezondheid bevorderen, beter zelfbeeld creëren, … Kortom om gezond te leven en onze levenskwaliteit te bevorderen, krijgen we de aanbeveling om dagelijks aan fysieke activiteit te doen en voldoende te bewegen. Daarbovenop moeten we ook voldoende groenten en fruit eten per dag. Maar hoeveel groenten en fruit moeten we precies eten en hoeveel moeten we bewegen om gezond te zijn?

 

De actieve voedingsdriehoek geeft een antwoord op deze vragen. Vanaf 6 jaar gelden de aanbevelingen als volgt: 300 gram groenten per dag, 2 tot 3 stukken fruit per dag, minstens 60 minuten bewegen per dag voor kinderen en jongeren en minstens 30 minuten bewegen per dag voor volwassenen.

 

Meer  informatie over deze richtlijnen m.b.t. groenten en fruit vind je hier. Over voldoende bewegen, kan je hier meer lezen.

10/04/2014Recht van bij de boer
dropdown

Op zoek naar verse, smakelijke en gezonde voeding van hoge kwaliteit? Haal je voeding recht van bij de boer! Deze nieuwe trend, ook wel de korte keten-verkoop, zit tegenwoordig sterk in de lift. Maar wat houdt het precies in en wat is het voordeel?
De korte keten-verkoop heeft als doel het aantal tussenschakels tussen de producent en de consument te beperken. Het gaat zelfs zo ver, dat de koper de producent kent en op de hoogte is van de productiemethode. Zo heeft ongeveer 5% van de boerderijen in Vlaanderen één of andere vorm van directe verkoop van producten zoals melk, eieren, vlees, aardappelen, groenten en fruit, boter, kaas, fruitsap, confituur, … De verkopen gebeuren in een hoevewinkel, op de boerenmarkt, via automaten op het landbouwbedrijf, via groenteabonnementen, … Zo zetten de boeren een duurzaam verkoopsysteem op, waarbij ze met de koper een vertrouwensband kunnen creëren, de lokale economie ondersteunen en de biodiversiteit in stand houden. Door het aanbieden van de meest verse producten, wat de smaak en voedingswaarde ten goede komt, kunnen ze ook hun beroep terug in het goede daglicht zetten. De boeren krijgen er tevens een eerlijke prijs voor terug.
Op zoek naar gezonde en verse voeding? Benieuwd welk verkooppunt zich bij jou in de buurt bevindt? Neem snel een kijkje op www.rechtvanbijdeboer.be.
Bron: http://www.nice-info.be/nl/nieuws?articleID=237

10/04/20144CP, de webtool voor zorgverleners
dropdown

Vanuit een streven naar een verbetering van de productiviteit en naar een optimale dienstverlening aan de zorgverleners, hebben de Neutrale, de Onafhankelijke en de Liberale ziekenfondsen de handen in elkaar geslagen en bieden wij vanaf nu de webtool 4CP oftewel For Care Provider aan. De aangeboden functionaliteiten zijn een weerspiegeling van de verschillende stappen in het proces van factureren en tariferen.

Daarenboven heb je onder meer de mogelijkheid om de verzekerbaarheidsgegevens op te vragen of om op een gestructureerde manier je eventuele vragen te stellen.

 

Ben je zorgverlener en geïnteresseerd? Meer info hier.

08/04/2014Geen reisbijstandsdekking van Mutas in bepaalde regio's Egypte
dropdown

Het ministerie van buitenlandse zaken vindt het mogelijk om naar Egypte te reizen maar verhoogde waakzaamheid is geboden. Sommige regio’s zijn echter sterk af te raden waardoor er geen dekking van Mutas is:


Cairo en Alexandrië:
Wegens de kans op gewelddadige confrontaties bij manifestaties en de verhoogde terreurdreiging is verhoogde waakzaamheid geboden.
De Sinaï:
De hele Sinaï dient te worden vermeden wegens de ernstige veiligheidsproblemen in die regio. De grensovergang naar Gaza in Rafah is soms open, soms gesloten. Het wordt afgeraden deze grensovergang te gebruiken. Eens in Gaza kunnen de Belgische ambassades en consulaten van de regio geen bijstand bieden. Reizen naar Zuid-Sinaï, met inbegrip van de toeristische resorts in Taba en Sharm El Sheikh, worden afgeraden. Verplaatsingen over de weg in de Sinaï, inclusief uitstapjes naar het Sint-Katarinaklooster zijn af te raden.
De Rode Zeekust (Hurghada, El Gouna en Marsa Alam):
Bezoeken aan deze badsteden zijn mogelijk maar je wordt aangeraden zich niet buiten de hotelcomplexen te begeven. Verplaatsingen over de weg naar Hurghada, El Gouna en Marsa Alam vanuit Cairo worden afgeraden.
Midden en Opper-Egypte:
Reizen naar Luxor, Aswan en Abou Simbel zijn mogelijk, maar in georganiseerd verband. Waakzaamheid is geboden. Wegverkeer tussen deze steden wordt afgeraden. Niet-essentiële reizen naar Midden-Egypte (Qena, Assiout en Fayoum) worden afgeraden.
De grenzen met Libië en Soedan:
Gezien de voortdurende onrust in Libië wordt het sterk afgeraden naar de grensstreek tussen Egypte en Libië te gaan. In dit grensgebied bevinden zich overigens nog talrijke landmijnen uit de Tweede Wereldoorlog.
De Delta en de steden aan het Suezkanaal:
In verschillende steden in de Nijldelta en aan het Suezkanaal vinden vaak gewelddadige confrontaties met de ordediensten plaats. Ismailia en vooral Mansoura kenden recent zware incidenten en aanslagen. Niet-essentiële reizen naar deze regio’s worden afgeraden.

07/04/2014Wereld Gezondheidsdag 2014: een kleine beet, grote gevolgen.
dropdown

Vandaag, 7 april 2014, pakt de World Health Organization uit met de Wereld Gezondheidsdag 2014: een kleine beet, grote gevolgen! Hiermee wordt aandacht besteed aan de gevolgen die een op het eerste zicht onschuldige insectenbeet met zich kan meebrengen. Een simpele beet kan de gezondheid zwaar beïnvloeden, zowel thuis als op reis.
De belangrijkste boodschappen luiden als volgt:

Insecten verspreiden ziektes. Muggen, vliegen, teken, insecten en zoetwaterslakken kunnen ziektes, die ernstige gevolgen en soms zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben, met zich meedragen en verspreiden.

Ziektes zijn te voorkomen. Malaria, de ziekte van Lyme, dengue, leishmaniasis en gele koorts zijn ziektes die kunnen voorkomen worden door o.a. inenting. Toch steken ze nog te vaak de kop op bij mensen die leven in armoede, met alle gevolgen van dien.

50% van de populatie is in gevaar. Meer dan de helft van de wereldbevolking loopt risico op deze ziektes. De toenemende reizigers, handel en migratie maken nog meer mensen kwetsbaar.

Bescherm jezelf. Je kan jezelf en jouw familie beschermen door simpele maatregelen toe te passen: slaap steeds onder een bednet, draag een T-shirt met lange mouwen en een lange broek en gebruik afweermiddelen tegen insecten.
Meer informatie vind je hier.

07/04/2014Liever Actiever zoekt lokaal project
dropdown

Heb je zin om een project op poten te zetten dat volwassenen en ouderen aanzet om meer te bewegen of minder te zitten? Liever Actiever, gelanceerd door VIGeZ, roept lokale spelers op om een projectaanvraag in te dienen. Geselecteerde lokale projecten kunnen rekenen op een financiële ondersteuning. De oproep kadert binnen het Vlaams actieplan voeding en beweging en de realisatie van de bijhorende gezondheidsdoelstelling. Het geeft lokale besturen de kans om concrete acties te ondernemen binnen het kader van Gezonde Gemeente. Ook lokale besturen die nog geen kaas gegeten hebben van Gezonde Gemeente zijn van harte uitgenodigd om een projectvoorstel in te dienen. Lees meer: www.gezondegemeente.be/acties/liever-actiever.

07/04/2014Enkele kantoren uitzonderlijk gesloten
dropdown

Enkele kantoren zullen deze maand uitzonderlijk gesloten zijn. Hierbij een overzicht:

Liedekerke: 7 april

Stevoort: 9 en 16 april

Dank voor je begrip.

26/03/2014Internationale Epilepsiedag op 26 maart
dropdown

Epilepsie is een van de belangrijkste chronische ernstige hersenaandoeningen die wereldwijd meer dan 65 miljoen mensen treft. 60.000 Vlamingen hebben epilepsie. Mensen met epilepsie hebben aanvallen die hun bewustzijn, gedrag en emoties veranderen door een kortsluiting in de hersenen. Medicijnen zijn voor velen onder hen een oplossing, maar een derde blijft last hebben van aanvallen en heeft gespecialiseerde diensten nodig. Een hersenoperatie of een behandeling met een hersenpacemaker behoren dan tot de mogelijkheden.

Vandaag is het Internationale Epilepsiedag, ook bekend als “Purple Day”. Epilepsie en mensen met epilepsie krijgen dan speciale aandacht, met de bedoeling het bewustzijn en de kennis van de ziekte bij het grote publiek te vergroten. De Epilepsie Liga is in Vlaanderen en Brussel actief in brede informatieverstrekking over epilepsie, ondersteuning  van patiënten en stimulering van wetenschappelijk onderzoek. Meer informatie op www.epilepsieliga.be.

Bron: Persbericht namens de Vlaamse Epilepsie Liga, Gent, 25 maart 2014.

25/03/2014NZVL-kantoor Torhout woensdag 26 maart uitzonderlijk gesloten
dropdown

Kantoor Torhout zal op 26 maart uitzonderlijk gesloten zijn.

Met dank voor je begrip.

24/03/2014Week van de diëtist 2014
dropdown

Van 24 tot 29 maart 2014 vindt de 10de editie van de week van de diëtist plaats, een initiatief van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD). Tijdens die week  organiseren meer dan 200 diëtisten in Vlaanderen acties om vrijblijvend kennis te maken met de werkwijze van een professionele voedingsdeskundige. Voor een deelnemende diëtist in je buurt, klik hier.

Het thema van de editie is “Een gezond tussendoortje”, want “Tussendoortjes hebben in bepaalde gevallen zeker nut”, zegt VBVD. Recent onderzoek van de UGent van begin december toont het belang aan van preventie van overgewicht en obesitas. Tussendoortjes horen thuis binnen een gezond en evenwichtig voedingspatroon ter preventie van gewichtsproblemen. “Het komt er wel op aan om het juiste tussendoortje te kiezen. En daarvoor ben je bij een professionele voedingsdeskundigen zeker aan het goede adres”, aldus VBVD.  Diëtisten kunnen door hun deskundigheid en persoonlijk advies perfect vertellen welke  tussendoortjes aan te bevelen of af te raden zijn. Ze kunnen je ook gezonde receptideeën bezorgen.

Bron: Week van de diëtist 2014, website, geraadpleegd op 20/03/2014 via http://www.vbvd.org/week_algemeen.php.

18/03/2014Vrijwilliger worden voor mensen met kanker?
dropdown

De Vlaamse Liga tegen Kanker heeft al een heel netwerk van vrijwilligers, maar omdat er almaar meer kankerpatiënten om individuele steun en opvang vragen, is de VLK op zoek naar nieuwe mensen.

Wat doen vrijwilligers precies?
Een luisterend oor aanbieden, duidelijke informatie geven en activiteiten begeleiden voor kankerpatiënten. Opgelet! Een vrijwilliger neemt niet het werk van een verpleegkundige, dokter, sociaal werker, etc. over.

Wie en waar?
Momenteel zoekt de VLK dringend vrijwilligers voor de regio’s Bornem, Duffel en Mechelen, die zich wekelijks een halve werkdag kunnen vrijmaken om gesprekken te voeren met volwassenen (in een ziekenhuis). Vrijwilligers die zich willen engageren moeten de basisopleiding in Antwerpen verplicht volgen. De opleiding start op 25 maart 2014. 

Meer info en inschrijven?
Voor meer informatie, neem een kijkje op www.tegenkanker.be/vrijwilliger of bel 070/22.55.25 en geef je op als kandidaat-vrijwilliger.

12/03/2014Boek nu je groepsreis via NZ Vakanties
dropdown

NZ Vakanties stelt enkele prachtige groepsreizen voor:

 • Hyères-Les-Palmiers van 27/09 tot 03/10
 • Cruise Venetië van 10/10 tot 14/10

 

Meer info op bijgevoegde flyer of via www.nzvakanties.be.

11/03/2014Slaap- en kalmeringsmiddelen slik je niet zomaar
dropdown

“Slaap- en kalmeringsmiddelen slik je niet zomaar – Praat erover met je huisarts of je apotheker” luidt de titel van de campagne van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. De campagne werd gelanceerd naar aanleiding van enquêtes en cijfers die het grote gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen in België aantonen. Vaak worden deze geneesmiddelen op onprofessionele of onaangepaste wijze gebruikt, waardoor problemen met angst, stress en slapeloosheid opduiken. Daarnaast bestaat het risico op gewenning en verslaving aan slaap- en kalmeringsmiddelen, met geheugen- en concentratiestoornissen tot gevolg. Ook bij ouderen moet het gebruik van geneesmiddelen en het risico op vallen meer aandacht krijgen. Met de campagne wil de FOD Volksgezondheid aandacht vestigen op de risico’s van en beter informeren over het veilig gebruik van geneesmiddelen. Voor meer informatie, raadpleeg de folder beschikbaar in onze kantoren of surf naar www.slaapenkalmeringsmiddelen.be.
Wil je meer weten over veilig medicatiegebruik? Kom gerust langs op onze infoavond op dinsdag 18 maart in het Augustinessenklooster te Leuven. Voor meer info en inschrijving klik hier.

05/03/2014Van Kankertelefoon naar (gratis) Kankerlijn
dropdown

kankerlijn


De Vlaamse Kankertelefoon, de hulplijn van de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK), kon vorige week haar 30e kaarsje uitblazen. Om dit te vieren werd de Kankertelefoon omgedoopt tot de Kankerlijn, vanaf nu een gratis nummer (0800/35.445).
De Kankerlijn is er voor  iedereen met vragen over kanker, zowel kankerpatiënten als familieleden en vrienden. Elke vraag wordt steeds met zorg beantwoord en/of doorverwezen naar de juiste persoon. De Kankerlijn biedt verder ook een luisterend oor voor kankerpatiënten en hun naasten. Zo wil ze, aan diegene die het nodig hebben, rust brengen en kracht geven om door te gaan.
Met meer dan 53.000 oproepen in 30 jaar tijd, gaat het aantal contacten steeds in stijgende lijn. De VLK hoopt de drempel om te bellen nog te verlagen door het invoeren van een gratis nummer. De Kankerlijn (0800/35.445) is elke werkdag bereikbaar van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur. Ook digitaal zijn er mogelijkheden om de Kankerlijn te bereiken: contact opnemen kan via het formulier op www.kankerlijn.be of via e-mail naar kankerlijn@tegenkanker.be.

05/03/2014Regio's Egypte niet gedekt door MUTAS
dropdown

Omwille van het negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken zullen volgende regio’s in Egypte zijn niet meer gedekt door MUTAS tot nader orde: Régio Sinaï, Sharm El Sheik en het grensgebied met Soedan en Libië. Wees waakzaam wanneer je toch zou beslissen naar Egypte te reizen.

01/03/2014ComfoPlus: fitbal in de kijker
dropdown

Van 1 maart tot 15 april zet onze hulpmiddelenwinkel ComfoPlus vzw de zitbal in de kijker. Een wonderbaarlijke zitoplossing voor wie regelmatig rugklachten heeft. Maar de zitbal heeft veel meer in huis dan je denkt. Zo kan je met deze zitbal, soms ook gym- of fitbal genaamd, je hele lichaam vlug en efficiënt trainen! Een handige oplossing voor wie geen tijd heeft om dagelijks naar de fitness te gaan of voor wie het regelmatig bewegen moeilijk is. De dienst gezondheidsbevordering van jouw ziekenfonds zet enkele eenvoudige oefeningen met de fitbal op een rijtje. Naargelang je tijd of fitheid, kan je de reeksen één of meerdere keren uitvoeren. Grijp die fitbal, klik hier voor de oefeningen en bewegen maar!
Wil je graag een fitbal bestellen? Zie hieronder voor meer info.

 

fitbal2

27/02/2014Prijsgarantie rondreis Andalusië t.e.m. 14 maart
dropdown

Andalusië, smeltkroes van culturen en temperamenten… De combinatie van stijlen, Moors en Christelijk, hebben een indrukwekkende schoonheid gecreëerd. Langs de bergen rijzen de vele  witte dorpen op. In de steden ontdek je naast de bezienswaardigheden ook de typisch Spaanse gebruiken. Andalusië, een lust voor het oog, een streek naar je hart…

 

Het NZVL neemt je mee op een rondreis door Andalusië van 11 t.e.m. 18 juni 2014. Maar opgelet, de prijs van € 1379 p.p. is maar geldig voor boekingen t.e.m. 14 maart.
Inbegrepen: Uitstappen en maaltijden volgens programma, Nederlandstalige reisbegeleiding, lokale Nederlandstalige gids, fooien chauffeur en lokale gids, vluchten.

 

Voor meer info en inschrijvingen, klik hier.

20/02/2014Administratieve zetel en kantoor Aalst gesloten 3 en 4 maart
dropdown

Beste klant

Omwille van Aalst carnaval zullen de administratieve zetel en het kantoor in Aalst gesloten zijn op maandag 3 en dinsdag 4 maart.

Bedankt voor je begrip.

19/02/2014Afschaffing leeftijdsgrens voor 65-plussers in hospitalisatieverzekering
dropdown

Leeftijdsgrens hospitalisatieverzekering opgeheven vanaf 1 april 2014
 
Vanaf 1 april 2014 wordt ook bij het Neutraal  Ziekenfonds Vlaanderen de leeftijdsgrens voor 65-plussers in onze hospitalisatieverzekering afgeschaft. Onze toezichthouder heeft hier nu zijn goedkeuring aan verleend. Hieronder informeren wij je graag hoe je kan aansluiten.

Je kan kiezen uit twee formules:

• HospiPlan & AmbuPlan is de basisformule en is geschikt voor een verblijf op een twee- of meerpersoonskamer. Bovendien worden de ambulante kosten buiten het ziekenhuis forfaitair vergoed (10 euro/dag tot max. 200 euro/jaar). De extra verzekering AmbuPlan voorziet in een terugbetaling van de kosten eigen aan een ernstige ziekte (bv. kanker, diabetes, nierdialyse,…) tot 5.000 euro per kalenderjaar.

• HospiPlus & AmbuPlus is de comfortformule en is geschikt voor een verblijf op een éénpersoonskamer. Bovendien worden de ambulante kosten buiten het ziekenhuis tot max. 400 euro per kalenderjaar vergoed. De extra verzekering AmbuPlus voorziet in een terugbetaling van de kosten eigen aan een ernstige ziekte (bv. kanker, diabetes, nierdialyse,…) onbeperkt per kalenderjaar

De jaarpremies 2014 per persoon zijn als volgt:

HospiPlan & AmbuPlan 

Aansluitingsleeftijd van 65 tot 69 jaar: € 354,00

Vanaf 70 jaar*: € 516,00


HospiPlus & AmbuPlus

Aansluitingsleeftijd van 65 tot 69 jaar: € 516,00

Vanaf 70 jaar*: € 648,00
*De aanpassing naar de premie 70+ gaat in vanaf 1 januari van het jaar waarin je 70 wordt.

Heb je al een medisch verleden en ben je momenteel reeds verzekerd, dan raden wij je aan om bij je huidige verzekering te blijven als je deze beperkingen wil vermijden!

Als je nog een hospitalisatieverzekering lopende hebt, kan je best aansluiten vanaf de einddatum van je huidige verzekering. Bv. stel dat je huidige polis vervalt op 31/12/2014 dan maak je ons best de ingevulde en ondertekende documenten over in de loop van de maand november om dan vanaf 01/01 ononderbroken aan te sluiten. Als je ons het attest van je vorige verzekering kan bezorgen, dan kunnen wij bovendien de wachttijd van drie maanden schrappen. Vergeet niet om je huidige verzekering tijdig stop te zetten (raadpleeg je polis voor de stopzettingsmodaliteiten).

19/02/2014Multimedia kunnen gevaarlijk zijn voor tieners
dropdown

Tieners die te kampen hebben met psychiatrische problemen zoals depressie, angstaanvallen en zelfmoordneigingen, worden vaak geassocieerd met mogelijks probleemgedrag. Dat probleemgedrag omvat normaliter alcohol- en druggebruik, rook- en spijbelgedrag. Er is echter een nieuwe risicogroep van tieners met (symptomen van) psychiatrische problemen ontdekt.
Een studie gepubliceerd in het World Psychiatrymagazine geeft aan dat tieners die voortdurend met allerhande media bezig zijn, waardoor ze weinig bewegen en onvoldoende slaap krijgen, het gevaar lopen om bepaalde psychiatrische problemen te vertonen. Hun gedrag verschilt van het klassieke beeld dat heerst over probleemgedrag, waardoor het niet als vreemd of gevaarlijk gedrag wordt beschouwd. Welke tiener houdt zich tegenwoordig niet continu bezig met multimedia?
De studie wijst uit dat tieners die vijf uur per dag of meer TV kijken, videogames spelen of surfen op het internet vaak maar zes uur per nacht slapen en gezonde activiteiten, zoals sporten, achterwege laten. Deze groep tieners blijkt meer kans te hebben om symptomen van depressie te vertonen.
Om dit te vermijden moet eerst en vooral de nachtrust bevorderd worden. Er bestaan richtlijnen over het aantal uren slaap per nacht: voor tieners zou dit minstens negen uur per nacht moeten zijn, terwijl veel tieners maar zeven uur slaap per nacht halen. Verder zouden laptops, smartphones, tablets en andere multimedia uit de slaapkamer geweerd moeten worden. Ook mensen die voldoende sporten, 30 minuten zo’n 3 à 4 keer per week, zouden per nacht 45 minuten langer slapen.
Voor meer informatie over geestelijke gezondheid surf je naar www.geestelijke-gezondheid.be of kan je terecht bij de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid. Een lijst van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg in je buurt vind je hier.

Bron:
“Tv-kijken, zetelhangen en slaapgebrek gevaarlijk voor tieners”, Wided Bouchrika, Knack Gezondheid, het internet, geraadpleegd op 18/02/2014.

17/02/2014Tijdelijke sluiting kantoor Izegem
dropdown

Werken aan een continue verbetering van onze dienstverlening is en blijft een prioriteit. Het kantorennetwerk is één van de steunpilaren van onze dienstverlening en daarin blijven wij investeren.
Om die reden zal het NZVL-kantoor Izegem (Melkmarkt 3 bus 1) vanaf maandag 17 februari 2014 tot en met 10 maart 2014 uitzonderlijk gesloten zijn.
In tussentijd kan je uiteraard terecht in volgende kantoren:
Kortrijk - Rijselsestraat 51

 • maandag: 8.30u - 12.00u
 • dinsdag: 8.30u - 12.00u
 • woensdag: 8.30u - 12.00u/13.00u-16.30u
 • vrijdag: 8.30u - 12.00u

Roeselare - H. Conciencestraat 13

 • maandag: 8.30u - 12.00u/13.00u-16.30u
 • dinsdag: 8.30u - 12.00u/13.00u-18.00u
 • woensdag: 8.30u - 16.30u
 • vrijdag: 8.30u - 12.00u
10/02/2014NZ Vakanties, de moeite waard!
dropdown

Plan jij al volop een vakantie? Vergeet dat niet een kijkje te nemen bij NZ Vakanties! Met tal van kortingen en aanbiedingen is op reis gaan als klant van ons ziekenfonds de moeite waard!

Zie:

28/01/2014Kantoren uitzonderlijk gesloten dinsdag 11 februari
dropdown

Wegens een opleiding van onze medewerkers zullen alle kantoren gesloten zijn op dinsdag 11 februari.

 

Bedankt voor je begrip.

27/01/2014VROEGBOEKKORTING tot 31-01: 8dagen ALL-IN TURKIJE aan € 549 p.p.
dropdown

Droom je tijdens deze donkere, koude dagen al van de zomerzon? Dan is het nu jouw moment! Reserveer NU met vroegboekkorting tot 31/01 (€ 549 p.p.) een schitterende  8-daagse All-inclusive vakantie naar Turkije, Marmaris. Het Golden Rock Hotel***** voldoet vast en zeker aan al je ontspanningsverwachtingen. Neem daarbij de voordelen van een Nederlandstalig begeleide groepsreis. Waarop wacht je dan nog?

Alle informatie vind je hier.

 

21/01/2014Lang leve gezond! Gezonde voeding en wat met rood vlees?
dropdown

Tal van onderzoeken wijzen uit dat een gezonde en evenwichtige voeding een belangrijke rol speelt bij de preventie van ziekte. Meer specifiek vinden maar liefst 30% van alle gevallen van kanker hun oorsprong mede in de voeding. Ook het gebruik van ‘rood vlees’ werd onder de loep genomen  in verband met het risico op dikkedarmkanker. Aanbevelingen over de aard, de bereidingswijze en de hoeveelheid ‘rood vlees’ kunnen de kans op dikkedarmkanker met 10 tot 20% doen afnemen. Meer informatie over deze richtlijnen vind je hier.

Uiteraard zijn er, naast het beperken van de consumptie van ‘rood vlees’, nog andere factoren die een rol spelen in de preventie van dikkedarmkanker. Zo raden de richtlijnen onder andere een vezelrijke en evenwichtige voeding aan. Maar wat houdt dat precies in? Wat is gezonde voeding en wat is het belang er van? Voor alle informatie en vragen over gezonde voeding kan je terecht op onze infoavond “Lang Leve Gezond” op 11 februari in Kortrijk. Inschrijven kan via deze link.

16/01/2014Gratis kaarten voor Limburgs Babyweekend Hasselt
dropdown

Beste klanten,

Op 1 en 2 februari neemt jouw ziekenfonds deel aan het Limburgs Babyweekend Hasselt, dé beurs voor alle bolle buikjes, minimensjes en jonge gezinnetjes.

 • Waar: Grenslandhallen Hasselt stand 34 & 35
 • Wanneer: 1 en 2 februari telkens van 10u tot 18u
 • Meer info op www.limburgsbabyweekend.be

Wens je gratis toegangskaarten? Stuur dan jouw contactgegevens naar objectief@nzvl.be.

Kom zeker langs!

 

14/01/2014Jeugdtip zoekt educatief medewerker
dropdown

Onze jeugddienst Jeugdtip zoekt een nieuwe educatief medewerker. Interesse? Klik hier en ontdek de vacature.

09/01/2014Light is right?!
dropdown

Zin in iets zoets maar wil je toch gezond blijven? Een stuk fruit als gezond tussendoortje helpt je alvast op weg. Toch blijft de drang naar een stuk chocolade of een blikje frisdrank vaak groot. We grijpen dan naar de light-, zero- of suikervrije varianten van die producten zoals Cola Light of Zero.  Deze producten verkrijgen hun zoete smaak, maar blijven toch caloriearm door het gebruik van laagcalorische zoetstoffen. Voordelig voor mensen die letten op hun lijn, maar het nut van deze zoetstoffen is ook bewezen in de strijd tegen overgewicht en obesitas. Uiteraard worden kunstmatige levensmiddelen vaak omstreden en in vraag gesteld naar (voedsel-)veiligheid toe. Vele onderzoeken proberen ons te informeren, maar zijn tegenstrijdig. Gelukkig is recent de veiligheid van een veelgebruikte zoetstof, aspartaam, opnieuw bevestigd door de European Food Safety Authority. Light is dus right! Lees je graag meer over het onderzoek, klik hier.
Wil je meer weten over het gebruik en de veiligheid van zoetstoffen? Surf naar de gloednieuwe website www.zoetstoffen.eu.

07/01/2014Online kantoor gebruiken met Firefox: add-on noodzakelijk
dropdown

Gebruik je als browser Firefox en wens je het online kantoor te gebruiken. Bekijk dan onderstaande info:

Bij Firefox (of de andere browsers van Mozilla) moet extra een add-on worden geïnstalleerd. Deze is hier te vinden. Door het gebruik van deze add-on kan het certificaat worden gebruikt dat in de foutmelding wordt vermeld. Dat certificaat zit vervat in de software van de Belgische overheid en wordt geïnstalleerd d.m.v. de software van de eID. Heb je de software voor je eID te gebruiken nog niet geïnstalleerd, dan kan je deze afhalen op de site http://eid.belgium.be/nl/. Op deze pagina vind je rechts de snelkoppeling eID quickinstall.
Ter info: onder de rubriek "Je eID gebruiken" vind je het puntje "Je browser en programma's instellen". Hier vind je alle informatie betreffende de configuratie van Firefox. Blader naar beneden tot je "Firefox manuele procedure" vindt.
Mocht je niettemin toch nog problemen ondervinden, aarzel dan niet om contact op te nemen.

07/01/2014Vacatures Commerciële dienst
dropdown

De Commerciële dienst is volop op zoek naar commerciële krachten:

- Commercieel adviseur Leuven - Zaventem

- Commerciële duizendpoot

Vind jij jezelf een commercieel talent? Aarzel dan niet en stel je kandidaat! Alle info via Vacatures

02/01/2014Breng ons op 4 januari een bezoek tijdens de Nieuwjaarsduik Oostende
dropdown

Beste klanten,

Jouw ziekenfonds is zaterdag 4 januari partner van de traditionele Nieuwjaarsduik in Oostende.

Zoek je dus nog een manier om het jaar origineel in te zetten? Dit is jouw kans!

Supporteren mag natuurlijk ook altijd ...

Je vindt alle praktische info op www.nieuwjaarsduik.be.

24/12/2013Op 24-12 en 31-12 bereikbaar tot 15u
dropdown

Beste klant

Op 24 & 31 december zijn wij in de kantoren en telefonisch bereikbaar tot 15.00u.

Wij wensen iedereen een gezond en zorgeloos 2014!

Dank voor je begrip

23/12/2013Prettige feesten & een gezond 2014
dropdown

Het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen wenst jou prettige feesten & een gezond en gelukkig 2014.

kerst_nieuw

 

 

19/12/2013Nieuwe website voor ouders met vragen over gezonde opvoeding
dropdown
 • Hoe leer ik mijn kind groenten eten?
 • Moet ik mijn kind verplichten om te sporten, ook al vindt hij geen enkele sport leuk?
 • Hoe ga ik als ouder verstandig om met tv- en computertijd?
 • Kan ik mijn kinderen verbieden te roken als ik zelf rook?
 • Wat antwoord ik als mijn dochter van 15 vraagt of ze tijdens het uitgaan alcohol mag drinken?
 • Hoort experimenteren met cannabis er vandaag de dag bij, of moet ik streng optreden?

Ouders kunnen vanaf vandaag met deze opvoedingsvragen over een gezonde leefstijl terecht op www.gezondopvoeden.be. Het is meteen de eerste website in Vlaanderen waar opvoedingsvragen over verschillende gezondheidsthema’s samen aan bod komen. De website is een initiatief van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) in samenwerking met de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) en de Universiteit Gent (UGent), met steun van de Vlaamse overheid.

12/12/2013Definitieve prijs groepsreis Argentinië gekend
dropdown

De definitieve prijs voor de groepsreis Argentinië (18-31/10/2014) is gekend. Neem snel een kijkje op Groepsreizen en laat je verbazen door het prachtige programma en de unieke prijs!

iguazu

11/12/2013Nieuw kantoor Kortrijk vanaf 16 december
dropdown

Om jou binnenkort nog beter van dienst te zijn, verhuist jouw vertrouwde kantoor Kortrijk naar een nieuwe locatie. Je bent er van harte welkom vanaf 16 december 2013.

Waar? Rijselsestraat 51, 8500 Kortrijk

Meer info en openingsuren vind je hier.

Opgelet! Op 12 december sluit het oude kantoor Kortrijk de deuren. Tot 11 december ben je daar natuurlijk nog welkom.

11/12/2013Nieuwe website met betrouwbare medische info op mensenmaat
dropdown

Naar schatting 75% van de mensen verwerft kennis over gezondheid via de media. Naast zeer nuttige informatie over medisch-wetenschappelijk onderzoek verschijnen er ook minder correcte commentaren en soms ronduit verkeerde adviezen. Mensen weten vaak niet wat ze nog moeten geloven.
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen terecht dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek. In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden. In de rubriek ‘Patiëntenrichtlijnen’ worden artsenrichtlijnen ontsloten voor patiënten. Neem zelf een kijkje op: www.gezondheidenwetenschap.be/

09/12/2013HospiPlus, ook in 2014 ben je in veilige handen
dropdown

Alle actuele informatie Hospitalisatieverzekeringen 2014 staat online. Je kan terecht bij:

Meer informatie? Contacteer gerust onze dienst HospiPlus.

09/12/2013NZ Vakanties geeft 10% korting
dropdown

Broederlijkheid vzw, de beheerder van onze vakantiedomeinen, wordt NZ Vakanties. Hiermee willen ze het bestaande binnenlands aanbod (vakantiedomeinen: Denneheuvel, Durbuy / Neutralia, Oostende /Hoge Duin, Oostduinkerke) uitbreiden met een buitenlands luik. Ze gaan hierbij steeds op zoek naar interessante bestemmingen aan de beste vakantietarieven. Bekijk hier alvast het winteraanbod of surf naar www.nzvakanties.be. Onze klanten genieten zelfs een korting, neem snel een kijkje!

09/12/2013Sluitingen kantoren Kerstvakantie
dropdown

Tijdens de Kerstvakantie zullen bepaalde kantoren (gedeeltelijk) gesloten zijn. Je vindt hiervan een overzicht via Kantorennetwerk, druk rechts op 'Sluitingen Kerstvakantie'.

Dank voor je begrip.

We wensen je alvast prettige Eindejaarsfeesten.

03/12/2013Digitale versie Objectief december 2013 nu beschikbaar
dropdown

Beste klanten,

Het decembernummer van ons magazine Objectief valt eerstdaags bij jou in de bus. Via deze link kan je weliswaar reeds de digitale versie doorbladeren.

Alvast veel leesplezier.

03/12/2013In de kijker: infoavonden december
dropdown

Beste klant

 

Vergeet niet, binnenkort vinden volgende infoavonden plaats:

- Bloemschikken met Kerst op 17-12 in Aalst

- Palliatieve zorg op 19-12 in Dilbeek

 

Alle info & reservaties via de rubriek Gezond & Gelukkig, gezonde activiteitenagenda.

02/12/2013Vacature voltijds coördinator preventieve gezondheidszorg (M/V)
dropdown

De Landsbond van de Neutrale Ziekenfondsen zoekt voor onmiddellijke indiensttreding een coördinator preventieve gezondheidszorg.

Taakomschrijving:

 • Het uitwerken, aansturen, opvolgen en evalueren van preventieprogramma’s voor de Vlaamse Neutrale Ziekenfondsen
 • Het consolideren van de beheersovereenkomst preventieve gezondheidzorg met de Vlaamse overheid
 • Opvolgen van het overheidsbeleid inzake preventieve gezondheidszorg
 • Het opstellen van artikelen, brochures en teksten
 • Betrokkenheid en draagvlak creëren voor de preventieve gezondheidszorg
 • Communicatie en netwerking verzorgen met overheid en partners
   

Profiel:

 • Je beschikt over een theoretische en praktische deskundigheid inzake de preventieve gezondheidzorg en haar methodologie.
 • Je bouwt deze deskundigheid verder uit op maat van de ziekenfondsen.
 • Je vertegenwoordigt de organisatie op interne en externe vergaderingen, werkgroepen, raden van bestuur, etc… 
 • Je kan enthusiasmeren en een team leiden.
 • Je bent flexibel in arbeidsuren en taken.
 • Je bent bereid je bij te scholen.
 • Je weet je creativiteit doelgericht aan te wenden.

 

Diploma:

Je hebt minstens een bachelordiploma waarin gezondheidsbevordering en ziektepreventie deel uitmaken van het curriculum (diëtetiek, verpleegkunde, toegepaste psychologie) of een master gezondheidsvoorlichting en –bevordering.

 

Ervaring:
Werkervaring in het kader van de maatschappelijke gezondheidszorg of preventieve gezondheid is een pluspunt.

 

Technische competenties:

 • Goede schriftelijke en mondelinge communicatievaardigheden;
 • Vertrouwd zijn met moderne communicatietechnieken en/of sociale media;
 • Goede kennis van MS Office;
 • Kennis van de organisatie van gezondheidszorg;
 • Je bent in staat om relevante informatie te vinden over onderwerpen m.b.t. preventieve en maatschappelijke gezondheidszorg.

 

Aanbod:

 • Een voltijds contract voor onbepaalde duur.
 • Een aangename werksfeer in een dynamische omgeving.
 • Een degelijke bezoldiging met extra legale voordelen zoals maaltijdcheques, groeps- en hospitalisatieverzekering, GSM,…

 

Plaats van tewerkstelling: Statieplein 12, 9300 Aalst


Stuur je gemotiveerde brief met cv vóór 15 december naar: Vlaamse Neutrale Ziekenfondsen, Marnix Raes, Statieplein 12, 9300 Aalst of e-mail: marnix.raes@hospiplus.be

21/11/2013Kantoor Asse op 21-11 uitzonderlijk gesloten
dropdown

Beste klant

Het kantoor Asse is vandaag uitzonderlijk gesloten.

Bedankt voor je begrip.

14/11/2013Nieuw nummer zelfmoordlijn: 1813
dropdown

Al wie vragen heeft over zelfdoding, kan voortaan 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 terecht op het gratis noodnummer 1813. Bellen naar 1813 is ook anoniem. Daarnaast komt er een digitaal platform waar alle hulpmogelijkheden en diensten voor de preventie van zelfdoding overzichtelijk en op laagdrempelige wijze toegankelijk gemaakt worden: www.zelfmoord1813.be. Voortaan is er dus één platform voor alle erkende Vlaamse organisaties die werken rond de preventie van zelfdoding zodat de suïcidale oproeper zeer snel de weg kan vinden naar hulp. De Vlaamse regering wil het aantal zelfdodingen tegen 2020 met twintig procent doen dalen tegenover het jaar 2000. He nieuwe nummer en het digitale platform passen binnen dit actieplan.

14/11/2013Groepsreizen 2014: boek nu je droomvakantie
dropdown

Jaarlijks bieden wij schitterende groepsreizen aan. In 2014 is dit niet anders. Vanaf vandaag zijn onze 6 topbestemmingen gekend:

 • Zonvakantie Turkije, Marmaris (25/04/2014 - 02/05/2014)
 • Zonvakantie Gran Canaria, Playa de Amadores (9-16/09/2014)
 • Rondreis: Het westen van Andalusië en de witte dorpen (11-18/06/2014)
 • Rondreis: Majestueus Argentinië (oktober/november 14 dagen)
 • Cruise Caraïben en de Antillen (12-19/02/2014)
 • Citytrip Praag (8-11/08/2014)


Geïnteresseerd in één van deze reizen? Reserveer dan nu je plaats! Alle info, zie: Groepsreizen

13/11/2013Ouderenweek 2013
dropdown

Leeftijdsvriendelijke gemeente: een hefboom voor actief ouder worden
De Ouderenweek is een jaarlijks terugkerende campagne waarin de Vlaamse Ouderenraad samen met de ouderenorganisaties informeert en sensibiliseert over een bepaald thema. De Ouderenweek vindt plaats van 18 tot en met 24 november 2013 en zet dit jaar in op leeftijdsvriendelijke wijken, buurten en gemeenten. Een leeftijdsvriendelijke gemeente is een inclusieve en toegankelijke omgeving die actief ouder worden promoot: een nette buurt, een park met rustbanken waar je een gezellig praatje kan slaan, een klimaat waar iedereen zijn mening kan uiten en respect krijgt, een veilig fietspad …. Op welke manier iemand actief ouder wordt, hangt af van verschillende factoren: ieders persoonlijke mogelijkheden en keuzes, het gezin of de buurt, economische, fysieke en sociale kenmerken. Een leeftijdsvriendelijke gemeente werkt actief op deze factoren in, zodat haar inwoners de kans krijgen om op een aangename manier oud te worden. Leeftijdsvriendelijke gemeenten komen ten goede aan alle leeftijden. Onder het motto ‘Leeftijdsvriendelijke gemeente: een hefboom voor actief ouder worden’ wil de Vlaamse Ouderenraad dan ook lokale ouderenraden, ouderenverenigingen, lokale dienstencentra en woonzorgcentra aanzetten om leeftijdsvriendelijke initiatieven in hun gemeente op poten te zetten, in samenwerking met relevante partners. Informeer bij je gemeente/stad voor activiteiten in je buurt tijdens de Ouderenweek.

12/11/2013Wereldaidsdag: draag het rode lintje!
dropdown

wereldaidsdagOp 1 december is het opnieuw Wereldaidsdag, een dag van wereldwijde solidariteit met mensen met hiv en aids én een aanmoediging om veilig te vrijen. Elke minuut worden wereldwijd verschillende mensen getroffen door het virus dat aids verzoorzaakt. Ook in België krijgen nog steeds drie mensen per dag te horen dat ze verder moeten met het virus... Mensen met hiv willen niet langer leven met een geheim. Ze willen vertellen dat ze leven met hiv, maar durven dat meestal niet goed omdat ze bang zijn. Angst voor slechte reacties, schrik om nadien anders behandeld te worden. Daarom, toon je solidair door het rode lintje te dragen, het internationale symbool van solidariteit. Ben jij er klaar voor?

Je kan een rood lintje afhalen in volgende NZVL-kantoren:

 • Hasselt: Leopoldplein 8/1
 • Genk: Nieuwstraat 35
 • Brugge: Torhoutse Steenweg 104/ 1
 • Oostende: E. Beernaerstraat 110/8
 • Roeselare Hendrik Consciencestraat 13/15
 • Anderlecht: Ninoofsesteenweg 342
 • Aalst: Vaartstraat 14
 • Ninove: Onderwijslaan 5
 • Leuven: Vaartstraat 56/0001
 • Herent: Schoolstraat 33

Ben je een facebookgebruiker? Kleed je profielfoto dan aan met het rode lintje.

Sluit hiv uit, niet mensen met hiv!

 

07/11/2013Kantoren gesloten op maandag 11 november
dropdown

Beste klanten

Op maandag 11 november zullen al onze kantoren gesloten zijn.

Alvast bedankt voor je begrip.

06/11/2013Nieuwe cannabiscampagne helpt jongeren fabeltjes doorprikken
dropdown

laatjenietvangen.beVreemd gaan zit in de genen, en cannabis in 1 op de 10 broekzakken. Met deze en andere slogans wil de Vlaamse overheid met een nieuwe campagne jongeren aan het denken zetten over cannabisgebruik. Zijn de stellingen juist of fout? Denk na, en laat je vooral niet vangen. Want neen, cannabis gebruiken is niet normaal of wijdverspreid. En ja, het houdt wel degelijk gezondheidsrisico’s in. Misverstanden ontkrachten en correct informeren, zo wil de campagne jongeren overtuigen te doen zoals de meeste van hun leeftijdgenoten: cannabis links laten liggen. Nieuwe cijfers van een leerlingenbevraging van de Vereniging voor Alcohol en andere Drugsproblemen (VAD) in 2011-2012 wijzen uit dat slechts 17,3% van alle 12- tot 18-jarige ondervraagden ooit cannabis geprobeerd heeft. 7,8% gebruikt het af en toe. Met affiches en een interactieve website met een quiz, mikt de campagne op jongeren van 14-17 jaar en op jongvolwassen van 18-25 jaar. De site is ook een doorverwijsplatform naar andere informatie- en hulpkanalen.

Meer info? www.laatjenietvangen.be

30/10/2013Hospitalisatieverzekeringen folder 2014 online
dropdown

Vanaf heden zijn de nieuwe folder hospitalisatieverzekeringen 2014 en de bijhorende algemene voorwaarden raadpleegbaar. Je vindt deze terug onder de rubriek documenten:folders. Neem gerust een kijkje. Interesse om aan te sluiten of heb je nog vragen? Geef dan HospiPlus een seintje via info@hospiplus.be.

24/10/2013Wereld Diabetes Dag
dropdown

Op donderdag 14 november, Wereld Diabetes Dag, wordt er jaarlijks extra aandacht besteedt aan diabetes. In dit kader organiseert De Vlaamse Diabetes Vereniging op zondag 17 november wandelingen op 7 verschillende plaatsen in Vlaanderen. Onder het motto ’blijf diabetes een stap voor’ nodigen wij iedereen uit de wandelschoenen aan te trekken en samen met ons diabetes in de kijker te plaatsen.

 

Meer info, klik hier.

22/10/2013Voordelen en diensten 2014
dropdown

Graag stellen we jou onze voordelen en diensten 2014 voor! We breiden ons compleet ziekenfondspakket verder uit. Vanaf 2014 heb je recht op:

 • een jaarlijkse tussenkomst van € 50 voor brillen en lenzen (en tot € 100 vierjaarlijks met voorschrift van een arts);
 • 50% terugbetaling indien je gebruik maakt van loopbaancheques (gesubsidieerd door de Vlaamse overheid).

Dit alles en nog meer vind je in detail in onze folder 'Voordelen en diensten 2014'. Neem gerust een kijkje.

Voordelen en diensten onder voorbehoud van goedkeuring van de controledienst voor de ziekenfondsen.

21/10/2013Iedereen welkom op het Verkoopsalon Wieze
dropdown

Beste klanten,

Jouw ziekenfonds neemt deel aan het jaarlijkse Verkoopsalon Wieze.

Waar? Oktoberhallen Wieze - Schrovestraat 22A

Wanneer?

 • 26/10: 15u00-20u30
 • 27/10: 14u00-20u30
 • 28/10: 18u00-21u00
 • 31/10: 18u00-21u00
 • 01/11: 14u00-20u30
 • 02/11: 15u00-20u30
 • 03/11: 14u00-20u30

Klik hier voor een gratis toegangskaart.

Tot dan.

17/10/2013Lancering hiv-plan
dropdown

Deze week werd het nationale hiv-plan voorgesteld. De federale minister van Volksgezondheid en de ministers van Volksgezondheid van de gemeenschappen hebben hun schouders gezet onder een nationaal hiv-plan. Experten, beleidsmedewerkers, preventiewerkers en hulpverleners uit verschillende organisaties hebben hard gewerkt aan dit plan. Er was ook een intense betrokkenheid van mensen met hiv bij de opmaak van het plan.
Dit plan is op zoek gegaan naar initiatieven – bestaande of nieuwe – die nodig zijn om efficiënt te kunnen werken aan de hiv-problematiek. Essentieel is dat het plan het hele continuüm omvat van preventie, vroegdetectie (testing), vroeginterventie, behandeling en zorg. Bovendien wordt in het plan ruimer gedacht dan enkel de gezondheidszorg: er wordt een inspanning gevraagd aan de hele de samenleving om het stigma en de discriminatie rond hiv te verminderen..
Vlaanderen is voortrekker op het gebied van hiv-beleid. Het is een goede zaak dat de initiatieven die jarenlang een bewust en weloverwogen deel uitmaakten van het Vlaamse beleid, nu ook breder zijn gekaderd in dit nationaal plan. Binnen het Vlaamse beleid wordt er aandacht besteed aan de seksuele en relationele vorming bij alle jongeren, deze aandacht vindt ook zijn weerslag in het nationale hiv-plan. Daarnaast is het van belang om naast die algemene preventie in te zetten op preventiebeleid bij specifieke groepen met hogere incidentie van hiv. Dit doelgerichte preventiebeleid moet zowel omwille van wetenschappelijke evidentie als omwille van efficiënte besteding van overheidsmiddelen gevoerd worden.

02/10/2013Start van Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker
dropdown

Deze maand start het Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar, ongeveer 1.4 miljoen Vlamingen, zullen om de twee jaar een uitnodiging met een test in hun brievenbus krijgen. Dikkedarmkanker is in Vlaanderen bij mannen de derde en bij vrouwen de tweede meest voorkomende kanker. Jaarlijks krijgen meer dan 5.000 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Als dikkedarmkanker vroeg ontdekt wordt is hij beter te behandelen. Ook de kans op overleving stijgt. Volgens experts kan het bevolkingsonderzoek het aantal overlijdens door dikkedarmkanker met 400 per jaar doen dalen.
Het Centrum voor Kankeropsporing, dat ook de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker en baarmoederhalskanker organiseert, verstuurt vanaf half oktober de uitnodigingen met de test, een immunochemische Fecaal Occult Bloed Test (iFOBT). Bij die test wordt een staal van de stoelgang genomen, dat in een voorgefrankeerde enveloppe wordt gestuurd naar het Centrum voor medische analyse. De resultaten worden binnen de tien werkdagen zowel naar de deelnemer als zijn huisarts gestuurd. In 2013 krijgen mannen en vrouwen die 66, 68, 70, 72 en 74 jaar worden een uitnodiging. In 2014 krijgen zij die dezelfde leeftijd bereiken een uitnodiging, aangevuld met de 56-, 58-, 60-, 62- en 64-jarigen, zodat tegen eind 2015 de volledige doelgroep aan bod is gekomen. Als er niets aan de hand is, krijgt men vervolgens elke twee jaar een uitnodiging.
Neem een kijkje op onze website voor meer info over de Vlaamse Bevolkingsonderzoeken.

27/09/2013Griepprik belangrijk voor zwangere vrouwen
dropdown

De jaarlijkse griepcampagne is terug van start. Dit jaar gaat er speciale aandacht naar zwangere vrouwen. Uit cijfers uit de periode 2007-2009 is gebleken dat slechts 0,8 tot 2 procent van de zwangere vrouwen werd ingeënt tegen griep. Dit cijfer moet naar omhoog. Zwangere vrouwen hebben minder weerstand tegen infecties, zodat griep bij hen erger kan zijn en meer complicaties kan veroorzaken. Een vaccin beschermt niet alleen de moeder maar ook de baby, tot zelfs 6 maanden na de geboorte. De vaccinatie tegen seizoensgriep gebeurt vanaf half oktober. Ben je 12 weken of meer zwanger in die periode, laat je dan vaccineren. Praat erover met je huisarts of gynaecoloog.

09/09/2013Geef de mazelen hun fatale prik!
dropdown

operatie vaccinatie 2013_Kl.JPGNa een deugddoende vakantie zijn de kinderen ondertussen weer gestart met school. Ook dit schooljaar biedt de Vlaamse Overheid als bescherming tegen mazelen, bof en rubella een gratis inenting aan voor leerlingen van het vijfde leerjaar. Het doel? Ervoor zorgen dat minstens 95% van de kinderen in Vlaanderen zich laat vaccineren en zo de mazelen geëlimineerd worden. Help ons samen de mazelen te verslaan. Wapen je kind in het vijfde leerjaar: zorg het voor het spuitje tegen mazelen!

 

 

 

 

09/09/2013Vakantiedomein Dennenheuvel: nieuwe website met vroegboekkorting!
dropdown

Proficiat aan NZ Vakanties, vanaf heden stellen zij hun prachtig vakantiedomein Dennenheuvel aan jullie voor via een gloednieuwe website: www.dennenheuvel.be.

Interesse in een verblijf of gewoon nieuwsgierig? Ontdek de website snel!

 

Dennenheuvel

 

Boek nu online en geniet van een vroegboekkorting van 10% bovenop de korting als klant van ons ziekenfonds (voorwaarden: zie www.dennenheuvel.be).

27/08/2013Hoe verliep je “slechtnieuwsgesprek”?
dropdown

Hoe kreeg je te horen dat je kanker had, of dat je hervallen was? Was dat via een kort telefoontje? Of tijdens een lang gesprek? Had je dokter voldoende aandacht voor je vragen en zorgen? Begreep je alles wat hij zei? Of heb je een andere ervaring? Werd het slechtnieuwsgesprek onderbroken en bleef je arts de hele tijd naar zijn scherm kijken? Wat vond je goed, wat niet? De Vlaamse Liga tegen Kanker wil een beter zicht krijgen op de ervaringen van patiënten met slechtnieuwsgesprekken. Jouw ervaringen helpen ons om de problemen in kaart te brengen en voorstellen voor verbetering uit te werken. Want slecht nieuws wordt nog slechter als het slecht gebracht wordt.
Meld je ervaring in alle anonimiteit op www.slechtnieuwsgesprekken.be of bel 078/150.151

 

slechtnieuwsgesprek

 

27/08/2013septembernummer Objectief digitaal beschikbaar
dropdown

Beste klanten,

 

Het nieuwe nummer van Objectief is nu ook digitaal beschikbaar.

Klik hier om de pdf te openen.

Wij wensen je veel leesplezier.

26/08/2013Terug naar school
dropdown

Na een lange vakantie terug naar school gaan is voor veel kinderen leuk. De nieuwe dingen die horen bij een nieuw schooljaar – een nieuwe leerkracht, nieuwe vrienden, een nieuwe school,… - zijn meestal spannend maar soms ook beangstigend.
Als ouder kan je je kind helpen om de eerste schooldag aangenaam te maken. Enkele ideeën en tips van Groeimee.be.

Meer regelmaat en structuur.
Tijdens de vakantie gaat het er in veel gezinnen losser aan toe. Bij de start van het schooljaar hoort meestal ook weer meer structuur en regelmaat. Bespreek met je kinderen de nieuwe aanpak en afspraken : wanneer gaan slapen, wanneer opstaan, hoe regel je de eetmomenten, wanneer wordt er gewerkt, wanneer is er tijd voor ontspanning. Ook voor oudere kinderen blijft regelmaat belangrijk.

Als je kind voor de eerste keer naar school gaat.

 • Probeer de eerste dag je kind zelf naar school te brengen. Leg ook uit dat eventueel iemand anders ’s avonds aan de schoolpoort zal wachten.
 • Geef reservekledij mee. Ongelukjes kunnen altijd gebeuren.
 • Ga op de eerste schooldag mee in de klas. Maak kennis met de leerkracht, de nieuwe spelletjes en de andere kinderen maar blijf niet te lang. Het is aan de leerkracht om over te nemen.
 • Sommige kinderen blijven nog een paar dagen huilen wanneer ze ‘s morgens gebracht worden. Dat is normaal. Kinderen moeten wennen aan de nieuwe dingen rondom hen. Vertrouw op de zorg van de leerkracht.

En als je kind naar een nieuwe school gaat.

 • Praat over de nieuwe school met je kind. Bijvoorbeeld over wat jullie nog weten over de opendeurdag, de inschrijving. Je kan ook samen met je kind de website van de school bezoeken. Je vindt er vaak heel wat informatie over gewoontes en afspraken op de school. Dit helpt je kind een betere voorstelling te maken over de nieuwe school.
 • Bij een verandering van school, hoort vaak ook een verandering van bus- of fietsroute. Het kan je kind helpen om de nieuwe weg samen te oefenen. Of misschien vind je wel een buurjongen of meisje die de eerste dagen kan meegaan om samen de weg af te leggen?

Spanning is normaal.
Het is normaal dat kinderen wat zenuwachtig zijn voor de eerste schooldag. Zullen er vriendjes zijn? Zal het studeren lukken? Ook als ouder kan je kopzorgen hebben over het nieuwe schooljaar. Heb je wel de juiste school en studierichting gekozen voor je kind? Zal je kind zich goed voelen op school? Maak tijd om te luisteren naar de ervaringen van je kind en laat daarbij vooral je kind zelf aan het woord. Help je kind – zeker in het begin – zijn weg te vinden door samen de schoolagenda in te kijken en aan te vullen, boeken te kaften, boekentas te maken, …. Vertrouw ook op de goede begeleiding van de school en heb je vragen neem zeker contact met de klastitularis.

20/08/2013kantoren Heverlee, Kessel-Lo en Herent uitzonderlijk gesloten
dropdown

Beste klanten,

Het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen neemt van 24 augustus tot en met 2 september deel aan de Jaarbeurs Leuven (Brabanthal). Je vindt ons op stand 119 in hal 1.

Hierdoor zullen volgende kantoren uitzonderlijk gesloten zijn:

 • 26 augustus: Heverlee
 • 28 augustus: Kessel-Lo
 • 29 augustus: Herent

 

20/08/2013Steeds meer rokers willen stoppen
dropdown

De Stichting tegen Kanker houdt jaarlijks een enquête over het rookgedrag van de Belgen. Bij de jongste enquête blijkt dat meer dan de helft van de rokers, 58 procent, wil stoppen met roken. De meerderheid van de kandidaat-stoppers wil dat zelfs binnen het komende jaar. Dat is 7 procent meer dan een jaar geleden. Het merendeel van de kandidaat-stoppers, 70 procent, wil stoppen onder begeleiding van een arts of verpleegkundige. Uit de enquête blijkt ook dat 4 op de 10 rokers al ooit door zijn of haar huisarts zijn aangesproken over stoppen met roken. Dat is een belangrijke stijging tegenover 2012, toen het er slechts 3 op de 10 waren. Bovendien vinden meer en meer rokers de weg naar de gratis dienst voor rookstopbegeleiding “Tabakstop”. In de eerste helft van 2013 kende Tabakstop 40% meer telefonische contacten. Neem een kijkje op onze website voor meer info over de gratis rookstopbegeleiding Tabakstop en andere rookstophulpmiddelen.

19/08/2013Geen bijstand buitenlandse zorgen meer in Egypte!
dropdown

Hieronder een belangrijk bericht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken i.v.m. Egypte:

"De noodtoestand werd uitgeroepen over het hele land, voor één maand. Deze maatregel breidt de macht van leger en politie uit om de openbare orde en veiligheid te vrijwaren. Een avondklok werd ingesteld tussen 19.00 en 06.00 uur.

Omwille van de ernstige veiligheidsrisico's worden alle reizen naar Egypte afgeraden.
De Belgen die zich momenteel in Egypte bevinden moeten hun verplaatsingen tot een strikt minimum beperken en hun reis niet langer maken dan noodzakelijk.

Hoewel de veiligheidssituatie in de toeristische regio's van de Rode Zee en de Golf van Akaba momenteel stabiel is, wordt ten zeerste aangeraden aan de vakantiegangers die er zich bevinden om zich zeer strikt aan de veiligheidsrichtlijnen van hun hotel of reisagentschap te houden gedurende hun hele verblijf.

Het veiligheidsrisico is ernstig verhoogd en de situatie is erg onstabiel.
Reizigers worden verzocht om de actualiteit van nabij te volgen voor en tijdens hun verblijf en regelmatig het reisadvies te raadplegen."

Opgelet! De alarmcentrale Mutas zal de schadedossiers Egypte met vertrek vanaf 19/08/2013 tot en met het tegenbericht van het Ministerie van de Buitenlandse Zaken niet meer waarborgen.

12/08/2013Geen zomer zonder picknick!
dropdown

Vakantietijd is picknicktijd. Een picknick is een goede gelegenheid om er eens op uit te trekken. Picknicken kan tijdens de middagpauze om even te ontspannen, als tussenstop bij een fietstocht, op weg naar de vakantiebestemming, enz. Een rustige locatie, mooi weer en een goed gevulde picknickmand, meer is niet nodig. Wij plaatsen enkele tips en tricks voor een aangename en gezonde picknick op een rij.

 • Kies als beleg geen al te vette vleeswaren of slaatjes op basis van mayonaise. Geef de voorkeur aan magere belegsoorten zoals ontvette ham, varkensgebraad, rosbief, kippenwit, light-kaas, magere plattekaas of kruidenkaas.
 • Geef de broodjes een gezonde en verfrissende toets met schijfjes tomaat en komkommer, geraspte wortelen, waterkers, verschillende slasoorten, radijsjes, augurken, reepjes paprika, enz. Je kan als afwisseling ook fruit nemen zoals stukjes perzik, appel of aardbeien.
 • Groenteslaatjes, al dan niet met koude aardappelen, pasta of rijst, zijn altijd in trek op een picknick. Neem de (yoghurt)dressing in een apart doosje mee zodat iedereen zelf naar believen dressing kan nemen. Bovendien blijven de groenten lekker knapperig.
 • Gerechten zoals groentequiches, tortilla’s, wraps, gevulde filopakketjes en gazpacho vragen meer voorbereiding maar geven de picknick een exotisch tintje. Vette vis zoals sardientjes, sprot en makreel zorgen dan weer voor een mediterrane toets.
 • Voorzie een dessert om na te genieten. Vers seizoensfruit of een fruitsla zijn ideaal. Een melkdessert is ook lekker en gezond op voorwaarde dat je het koel kan bewaren.
 • Water is de beste dorstlesser. Ook voor de kinderen die zich tijdens een warme zomerdag behoorlijk in het zweet kunnen werken. Voor meer smaak kan je er wat verse citroen in persen. Bied frisdranken en fruitsap enkel aan als extraatje, niet als dorstlesser. Idem voor wijn en bier.
 • Een potje met wat confituur of honing verderop kunnen insecten weghouden van de picknicktafel.

Lees meer op www.nice-info.be of neem een kijkje op onze rubriek Gezond & Gelukkig voor meer info over gezonde voeding.

Smakelijk!

06/08/2013Tips om veilig te zwemmen in open water
dropdown

In Nederland en in Frankrijk zijn deze zomer al tientallen mensen verdronken. Door de tropische temperaturen gebeurt het ook dat zwemmers in eigen land overal het frisse water induiken, ook op plekken waar geen controle is. Hoe zwem je veilig in een vijver, in de zee of in een rivier? Hier alvast enkele adviezen op een rij:

 • Zwem altijd in bewaakte zones. Ze zijn speciaal uitgekozen en er is een reddersteam aanwezig. Deze zones zijn aangeduid met vlaggen en/of veiligheidsborden en met boeien.
  Groene vlag: zwemmen is toegelaten.Gele vlag: je mag zwemmen maar het kan gevaarlijk zijn. Neem geen opblaasbare voorwerpen mee want daardoor kan je makkelijker afdrijven. Door de wind of door de stroming. Rode vlag: zwemmen is verboden, ga dus zeker niet in het water. Blauwe vlag: heeft niets te maken met het risico om te verdrinken maar betekent dat de kwaliteit van het water in orde is
 • Ga nooit alleen in het water. Als het niet anders kan, verwittig dan iemand aan de kant.
 • Schat je eigen zwemniveau juist in en gebruik je gezond verstand. Als je geen goede zwemmer bent, ga dan nooit te ver.
 • Als je in de problemen geraakt, blijf dan kalm. Probeer de aandacht te trekken van mensen aan de kant. Door te roepen of te zwaaien. Als je in paniek slaat, ga je meer energie verspillen. Zorg ervoor dat je jezelf drijvend houdt.
 • Bij watersporten, zoals zeilen en surfen: draag altijd een zwemvest of een isothermisch pak. Dan blijf je drijven.

Waar schuilen de gevaren?

 • Door diepteverschillen kan het ineens veel kouder worden, waardoor je in paniek geraakt. Of je bent een heel eind aan het zwemmen en je wil even met je voeten op de bodem staan om te rusten. Als de bodem dan weg is, kan het gevaarlijk worden.
 • Iedereen weet dat er in de zee en in de rivieren stromingen zijn maar er zijn ook stromingen in binnenwateren. In de rivier ontstaan ze door zichtbare of onzichtbare obstakels in het water, bv. rotsen. In de zee ontstaan er stromingen door de wind, zandbanken en temperatuurverschillen.
 • De gevaarlijke muisstroom ontstaat in openingen tussen zandbanken of diepere gedeeltes in het strand. Het water hoopt zich op en creëert zoveel druk dat het via de opening, als het ware een smal pad, opnieuw de zee instroomt. Die stroming kan erg sterk zijn, ze is het sterkst bij eb. Wat doe je het best bij een muistroom? Laat je meestromen met de stroming tot je dieper in zee bent en uit de stroom kan geraken. Zwem daarna langs de stroom terug naar het strand.
30/07/2013Op 1 juli 2013 werd Kroatië officieel de 28ste lidstaat van de Europese Unie.
dropdown

Op 1 juli 2013 werd Kroatië officieel de 28ste lidstaat van de Europese Unie.
Bijgevolg zal Kroatië dezelfde regels toepassen en dezelfde Europese documenten gebruiken als de overige 27 lidstaten.
Het formulier BE-HR 111 is sinds die datum dus niet langer van toepassing.
Voortaan zult u, voor een tijdelijk verblijf in Kroatië, uw Europese ziekteverzekeringskaart moeten aanvragen

18/07/2013De reisapotheek
dropdown

Waar je ook gaat, een reisapotheek met geneesmiddelen en verzorgingsmateriaal hoort bij de bagage. Een reisapotheek stel je best samen in functie van je eigen gezondheidstoestand, de plaats waar je naartoe gaat en het soort vakantie dat je plant: een zonvakantie, een actieve reis, een avontuurlijke trip. Zorg ook voor aangepaste medicatie voor kinderen. Je huisarts of apotheker kunnen waardevolle adviezen geven bij het samenstellen van je reisapotheek.
Een basisreisapotheek omvat minstens volgende dingen:

 • een verbandtrommel met een ontsmettingsmiddel, steriel gaasverband, crepe-windels, gaaswindels, verbandhaakjes en veiligheidsspelden, kleefpleisters, een schaar en een splinterpincet.
 • een koortsthermometer
 • tabletten tegen pijn en/of koorts (vb. paracetamol)
 • een middel tegen keelpijn
 • een middel tegen reisziekte
 • een middel tegen spijsverteringsstoornissen
 • een middel tegen diarree
 • bloedstelpende watten en gewone watten
 • wondhelende zalf
 • een insectenwerend middel
 • zalf tegen allergie, insectenbeten en brandwonden
 • zalf tegen verstuikingen en blauwe plekken
 • ontsmettende oogzalf
 • zonnecrème en beschermingsstick voor de lippen

 

Naargelang je bestemming moet je hier de nodige middelen aan toevoegen zoals:

 • de voorgeschreven preventieve malariabehandeling
 • antibiotica
 • enz.

Vergeet niet een voldoende hoeveelheid van je gebruikelijke medicatie mee te nemen. Neem ook de bijsluiters mee zodat je deze eventueel aan een lokale arts kunt tonen als je in jouw bestemmingsoord gezondheidsproblemen mocht krijgen. Vraag aan je arts een (liefst Engelstalig) attest voor de geneesmiddelen die je regelmatig moet nemen. De invoer van bepaalde sterke pijnstillende middelen is in sommige landen immers aan regels gebonden. Hetzelfde geldt als je injectiespuiten en naalden meeneemt. Steek deze attesten bij je reisdocumenten in uw handbagage.

16/07/2013Bederf je zomer niet, voorkom voedselvergiftigingen!
dropdown

De zomer, vakantie… iets waar we elk jaar naar uitkijken en tijd maken voor een reisje, een picknick, een zomerse BBQ, een buitenfeestje. Toch mogen we tijdens deze warmere dagen niet vergeten dat we veilig met onze voeding moeten blijven omgaan. Hoe leuk de zon ook is… zomertemperaturen kunnen nefast zijn voor ons eten. We geven hieronder alvast enkele tips om veilig te barbecueën.

Hou de gerechten op lage temperatuur bij de voorbereiding: slaatjes, vlees- en visgerechten, marinades, sausjes… Breng vlees en vis slechts op het laatste moment naar de barbecue om te bakken. Daarvoor hou je ze in de koelkast (max. 4°C) of in een koelbox met voldoende koelelementen. Gemarineerd vlees bewaar je ook in de koelkast. Eenmaal gebakken moeten vlees en vis zo vlug mogelijk opgegeten worden. Indien dit niet mogelijk is kunnen ze bewaard worden boven de 65 graden, of zo vlug mogelijk afgekoeld worden. Laat ze zeker niet buiten staan. Slaatjes en sausjes worden best pas op tafel gezet als het vlees klaar is om opgediend te worden.
Maak het barbecuerooster vooraf grondig schoon en laat het even verhitten alvorens er voedsel op te leggen. Let er daarom ook op dat vlees of vis nooit in direct contact komt met de vlammen. Leg het vlees of de vis pas op de barbecue zodra de vlammen zijn gedoofd en er een laagje as over de gloeiende houtskool ligt. Vang smeltend vet eventueel op in een aluminium schaaltje met een gegolfde bodem met gaatjes (verkrijgbaar in het warenhuis) om te vermijden dat het in contact komt met de gloeiende houtskool. Laat gehaktproducten, vis, kip, kalkoen, kalfs- en varkensvlees volledig doorbakken. Om bacteriën te doden moet vlees toch enkele minuten op 60 graden gebakken worden.

Op de website van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen  worden nog meer tips gegeven over het veilig bewaren van levensmiddelen in de zomer.

09/07/2013Veilig op weg met een volgeladen auto
dropdown

Met de auto, het hele gezin én veel bagage op vakantie? Een auto die overladen is, houdt niet alleen risico's in voor wie ermee rijdt, maar ook voor de andere weggebruikers. We geven graag enkele tips mee om veilig op reis te gaan met de auto.
De banden moeten de juiste spanning of druk hebben. De constructeur van de auto geeft de voorgeschreven bandenspanningen  op in de handleiding. Die gegevens staan meestal ook op de binnenzijde van de tankklep. Bij een volgeladen auto moet de bandenspanning de opgegeven maximumdruk hebben. Dit kan je laten nameten bij een garagehouder of in een tankstation. Een verkeerde bandenspanning heeft ook invloed op het remgedrag van de auto.
Een te zwaar geladen auto of caravan is niet alleen onveilig, maar ook duur omdat de auto, caravan of aanhangwagen veel sneller slijtage zal vertonen. Bepaalde onderdelen zullen niet meer goed werken en vervangen moeten worden of zelfs stuk gaan tijdens het rijden. Dat kan zware gevolgen hebben. Een wiel of de stang  van een aanhangwagen kan ook plots afbreken. Een te zwaar beladen voertuig is ook moeilijker onder controle te houden, waardoor je makkelijker van de weg geraakt of begint te slingeren of kantelen. Conclusie? Neem als je met de auto gaat zo min mogelijk mee! Auto's hebben het echt heel zwaar wanneer je je vakantiebestemming probeert te bereiken! Dus zeker niet overladen! Het maximaal toegelaten gewicht kan je meestal terug vinden in de handleiding en op het identificatieplaatje van de auto, de aanhangwagen of de caravan.
Op zoek naar meer tips om je reis goed voor te bereiden? Neem een kijkje op www.touring.be

01/07/2013Gezondheidstips voor de zomerfestivals
dropdown
 • Neem je eigen eerstehulptasje mee. Vermijd de rijen aan de hulppost en breng je eigen pleisters, pijnstillers, muggenproduct, geneesmiddel tegen diarree, een tekentang en uiteraard je eigen geneesmiddelen op doktersvoorschrift mee. Neem je af en toe medicatie tegen bijvoorbeeld een allergie? Vergeet die dan zeker niet!
 • Sta stevig in je schoenen! Draag schoenen die je voeten droog houden, geen blaren geven en beschermen tegen kwetsuren. Een goede festivalschoen is daarom dicht, stevig en eerder gedragen.
 • Opgepast voor teken. Gebeten? Verwijder de teek zo snel mogelijk. Markeer de wonde en let de volgende dagen op. Als de wonde rood wordt, ga dan meteen naar een dokter.
 • Les je dorst met water! Zon, slaaptekort, alcohol en ongezond eten. Dan loert uitdroging om de hoek. Drink dus voldoende water. Drink water voor de dorst en alcohol (met mate) voor je plezier.
 • Draag zorg voor je oren. Oordopjes voorkomen schade aan je oren door langdurige blootstelling aan luide muziek. Je kan ze vaak gratis krijgen tijdens het festival.
 • Bescherm jezelf tegen de zon. Neem zonnecrème factor 15+ en een hoofddeksel mee om je te beschermen tegen zonnebrand en zonneslag.
 • Bescherm je tegen regen en kou. Neem een regenjas en een warme trui mee. Lange mouwen beschermen je ’s avonds ook tegen vervelende muggen. Neem zeker ook voldoende verse kleren mee. Niets zo onaangenaam als na een druilerige koude nacht terug diezelfde klamme kleren te moeten aantrekken.
 • Safety First! Misschien eindig je na een festivaldagje met twee in je tent? Doe het veilig en gebruik een condoom. Vrij altijd veilig, is de boodschap!
 • Verzorg jezelf! Ook al ben je op een festival, toch betekent dat niet dat het verboden is je te wassen of een propere onderbroek aan te trekken. Denk aan je eigen hygiëne en voorkom geurtjes, jeuk en infecties.
 • De Rode Kruishulppost. Heb je toch blaren op de voeten, lijd je aan onderkoeling, heb je een zonnesteek opgelopen of een enkel verzwikt? De vrijwilligers van het Rode Kruis staan steeds paraat om je te helpen en te verzorgen op de zomerfestivals!
18/06/2013Zo geniet je veilig van de zon!
dropdown

Nu de zon er eindelijk is, kunnen we er volop van genieten. Maar zon kan ook een negatieve invloed op onze gezondheid hebben: brandwonden, zonneslagen, rimpels, huidvlekken, oogstaar, huidkanker. Om zonder gevaar van de mooie dagen te genieten en langer een mooie, jonge huid te behouden, is bescherming noodzakelijk.
Hier alvast enkele handige tips om verstandiger te zonnen
Zoek de schaduw op. Stel je zo weinig mogelijk bloot aan de zon. Zon niet tijdens de middag – van 12 tot 15 uur (zomeruur) – in het voorjaar en de zomer.
Draag beschermende kleding. Draag een hoedje, een zonnebril met uv-werende glazen en fijn geweven, losse kleding die de huid beschermt.
Smeer je om de twee uur helemaal in. Gebruik om de twee uur zonnecrème met een beschermingsfactor van minstens 30 SPF.
Zorg dat je niet verbrandt. Een rode huid is een teken dat je te lang onbeschermd in de zon hebt gelegen.
Met kinderen slim in de zon. Baby’s tot 1 jaar blijven uit de zon. Laat kinderen tijdens de piekuren, tussen 11 en 15 uur, in de schaduw spelen. Laat kinderen een hoedje, een droog t-shirt en een zonnebril dragen als bescherming. Smeer kinderen ook vaak en rijkelijk in met een ‘waterproof’ zonnecrème met een minimum factor 30.

Klik hier voor meer info over verstandig zonnen!

12/06/201314 juni is Wereldbloedgeversdag
dropdown

Donderdag 14 juni is internationaal de Werelddag van de Bloedgever. Een dag waarop we graag iedereen bedanken die al bloed geeft, want zonder te overdrijven: jullie redden levens!
70% van de bevolking heeft ooit bloed nodig. Slechts 3% geeft bloed. De cijfers spreken dus voor zich: dat is niet genoeg. Daarom is het Rode Kruis constant op zoek naar nieuwe donoren. Wie denkt dat zijn/haar bijdrage niet meer nodig is, heeft het dus mis. Elke bloeddonatie is broodnodig.
Hoe kan je je steentje bijdragen? Schrijf je in op www.bloedgevendoetleven.be. Je wordt dan binnenkort gecontacteerd voor een bloedinzameling bij jou in de buurt. De prik is pijnloos en doorgaans ben je met een half uurtje alweer klaar. Je bloed wordt uiteraard grondig gecontroleerd, dus voor jezelf is het meteen een nuttige check-up van je gezondheid.
Naar aanleiding van Wereldbloedgeversdag, lanceert het Rode Kruis op Facebook nu ook een nieuwe applicatie. Hiermee kan je een button toevoegen aan je profielfoto op Facebook, waarop je bloedgroep staat. Op dat moment bevind je je in een reserve, zodat je kan worden opgeroepen als er een tekort is aan bloed uit jouw bloedgroep. Deze actie kan vooral nuttig zijn voor zeldzame bloedgroepen, zoals AB-. Nodig ook zeker je vrienden uit om hetzelfde te doen!
De boodschap is dus duidelijk: download de button of, nog beter, surf naar www.bloedgevendoetleven.be en schrijft je meteen in als bloedgever.

07/06/2013Examenstress
dropdown

Juni is examentijd. Kinderen uit de basisschool bereiden de laatste proeven voor. Tieners bewijzen zich in de komende examens. En studenten aan de hogeschool of universiteit zetten zich in voor hun toekomst. Niet zelden een spannende periode: kinderen en ouders willen graag goede punten. Veel ouders vragen zich dan ook af hoe ze hun kind of tiener kunnen helpen in deze periode. Groeimee.be geeft enkele tips:
Je kind helpen maar de verantwoordelijkheid niet overnemen. Als ouder kan je helpen door samen een planning op te stellen met studie en ontspanningsmomenten. Of door te zorgen voor een rustige studeerplaats waar er niet teveel afleiding is. Maar weet dat teveel zorg kan overkomen als controle en geen stimulans is om goed te studeren. 
Hou de gezinssfeer ontspannen. Niet alles hoeft in het teken van de examens te staan. Het gewone leven kan zorgen voor afwisselende en leuke pauzes. Samen koken, even voetballen in de tuin, … kunnen zorgen voor de mentale rust om goed te studeren.
Gezonde geest in een gezond lichaam. Een gezond leef- en eetpatroon zijn van groot belang. Tijdens de examens hebben kinderen voldoende slaap nodig. Om goed te kunnen slapen helpt het om eerst te ontspannen. Zorg in de examentijd ook voor gezond eten. Ontbijten voor een examen, een extra portie fruit tijdens het  studeren of een lievelingsdessert helpt!
En wat met de gsm en sociale media? Kinderen kunnen elkaar stimuleren, elkaar steunen of raad aan elkaar vragen. Contact met anderen kan ook voor afleiding zorgen. Sommigen kunnen enkel doeltreffend studeren met de muziek op de achtergrond, terwijl anderen het dan weer zo stil mogelijk willen hebben. Als ouder maak je best samen met je kind afspraken over wanneer de gsm of computer gebruikt kan worden.
Realistische verwachtingen: voor kinderen én hun ouders. Vraag niet meer, maar ook niet minder, dan dat je denkt dat je kind aankan. Blijf zelf rustig. Weet dat je kind onzeker kan worden als je als ouder te bezorgd bent over een slechte afloop. Als je kind zelf bang is om een slecht examen af te leggen, overloop dan eens met hem wat er kan gebeuren als dat examen ook echt slecht is. Zo weet je kind dat er voor alles een oplossing bestaat. Vertel ook dat je het niet zo erg vindt als het resultaat wat minder is, als je maar je best doet.
En als het niet lukt? Gooit je kind zijn boeken in het rond? Loop je zelf als ouder de muren op van de stress? Bij Groeimee en Klasse vind je nuttige tips voor over de examentijd. Of je kan terecht bij organisaties in je buurt voor ondersteuning.

28/05/2013Nieuwe brievenbus Lede
dropdown

Om jou binnenkort nog beter van dienst te zijn, kan je vanaf heden je doktersbriefjes e.a. deponeren in een gloednieuwe brievenbus in Lede.

Waar?
Tuin- en hobbycenter Roels
Katstraat 29
9340 Lede

28/05/2013SIS verdwijnt geleidelijk
dropdown

Apothekers, ziekenhuizen en zorgverleners zullen vanaf 1 januari 2014 je gegevens kunnen raadplegen aan de hand van je elektronische identiteitskaart en niet langer via je SIS-kaart. Reeds in 2013 zal je bij apothekers reeds je eID moeten voorleggen. Alle informatie hierover vind je onder FAQ, rubriek SIS-kaart.

28/05/2013Stoppen met roken, het kan!
dropdown

Op 31 mei is het ‘Werelddag zonder Tabak’. Traditioneel een moment om stil te staan bij de gevolgen van het roken. Want wie zijn leven lang rookt, heeft 50% kans om vroegtijdig te overlijden aan een aandoening die het gevolg is van zijn rookgedrag.
Wie voor zijn 40ste de laatste peuk uitduwt, wint bijna 9 van de verloren levensjaren terug. Maar je kunt beter vroeger stoppen dan later, want hoe langer de rookcarrière is, hoe moeilijker de meeste mensen het krijgen om te stoppen.
Wil je graag stoppen? Bereid je dan goed voor. Stoppen op eigen wilskracht is mogelijk maar weet dat je er niet alleen voor staat. Stoppen met hulp verhoogt je slaagkansen. Tips, adviezen en info die je motivatie opkrikken en welke vormen van begeleiding en ondersteuning mogelijk zijn, kan je lezen op onze website.

02/05/2013Opgelet, een geneesmiddel is geen snoepje!
dropdown

Deze week lanceerde het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (fagg) een nieuwe bewustmakingscampagne over het gebruik van geneesmiddelen bij kinderen. Met deze nieuwe campagne wil het fagg eraan herinneren dat een geneesmiddel geen snoepje is. Een geneesmiddel kan, vooral bij kinderen, ondoeltreffend, ongeschikt of ronduit gevaarlijk zijn als het niet correct gebruikt wordt, zonder het advies van een arts of apotheker en wanneer de aanwijzingen uit de bijsluiter niet opgevolgd worden. Kinderen reageren immers anders dan volwassenen op geneesmiddelen en scheiden ze ook anders uit. De kans op overdosering of intoxicatie is reëel. Het is dus zeer belangrijk om voorzichtig en waakzaam te zijn bij het toedienen van een geneesmiddel aan een kind, ongeacht of het een geneesmiddel op medisch voorschrift is of niet. Voor deze campagne zijn er drie brochures uitgegeven die geraadpleegd en gedownload kunnen worden via de website: www.geneesmiddelenenkinderen.be. Deze brochures moeten het publiek helpen bepalen wanneer en hoe een geneesmiddel te gebruiken bij kinderen in de volgende drie situaties: je kind heeft koorts, je kind hoest of is verkouden en je kind heeft last van oprispingen.

10/04/2013Elektronische sigaret niet zonder gevaar!
dropdown

Het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg) en de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu (FOD Volksgezondheid) waarschuwen voor de elektronische sigaret, sigaar en pijp. Ze wijzen erop dat dit soort elektronische apparaatjes gevaarlijk kunnen zijn en een aantal problemen met zich kunnen meebrengen. Het gaat om elektronische apparaatjes in de vorm van een sigaret, sigaar of pijp, bestaande uit een capsule gevuld met een vloeistof en een batterij met een elektronisch gestuurd verhittingselement. Het verhittingselement doet de vloeistof in de capsule verdampen, waarna de ontstane damp door de gebruiker wordt ingeademd. De vloeistof bestaat uit water en/of aroma’s en kan al dan niet nicotine in diverse concentraties bevatten; soms worden ook tabaksextracten toegevoegd. Dergelijke apparaatjes worden voorgesteld als “hulp” bij het stoppen met roken of aangeboden als een alternatief voor de klassieke sigaret. Maar een elektronische sigaret, sigaar of pijp roken is niet zonder gevaar. De kwaliteit van de toestelletjes varieert sterk en er is een wezenlijk risico op een overdosis nicotine. Drie jaar geleden stuurde het geneesmiddelenagentschap al eens een waarschuwing uit, maar de problemen blijven. Er werden zelfs elektronische sigaretten aangetroffen waarop vermeld stond dat ze nicotinevrij zijn, maar waar toch nicotine in werd aangetroffen.
Het grote probleem is de dosis die vrijkomt in het toestelletje. Vandaag worden de meeste van de apparaten vervaardigd buiten het legale farmaceutische circuit en worden ze niet onderworpen aan controles op het vlak van kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid, zoals voor geneesmiddelen verplicht is. Er bestaat een wezenlijk risico op nicotineoverdosering als het apparaat niet meer naar behoren werkt. Bij inname via de mond kan een dosis nicotine van 10 mg bij een kind en dosis van 30-50 mg bij een volwassene een dodelijke afloop hebben. De (na)vullingen van de apparaten bevatten soms meer dan 20 mg nicotine.
De volledige mededeling van fagg en de FOD Volksgezondheid kan je hier lezen.

Meer informatie over geschikte rookstopmiddelen kan je vinden op onze website.

15/03/2013Tendinopathie van de bovenste ledematen erkend als beroepsziekte
dropdown

Vanaf 1 november 2012 wordt tendinopathie (tendinitis) van de bovenste ledematen erkend door het FBZ (Fonds voor beroepsziekten).
Dankzij het nieuw besluit wordt de erkenningsprocedure van de ziekte vereenvoudigd. Voortaan kunnen de werknemers die het slachtoffer zijn van een tendinitis van de bovenste ledematen en waarbij deze ziekte veroorzaakt is door hun werk, een aanvraag tot schadevergoeding indienen bij het FBZ, en dit zonder dat ze zelf nog moeten bewijzen dat hun aandoening het gevolg is van hun werkomstandigheden.

01/03/2013Dringend thuisverpleging nodig?
dropdown

Heb je dringend een thuisverpleegkundige nodig? Neem dan gerust contact op met Solidariteit voor het Gezin op het nummer 070 23 30 28.

25/02/2013Goed in je vel, dat voelt beter.
dropdown

Goed in je vel, dat voelt beter. Zo luidt de nieuwe campagne rond voeding en beweging die Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen op 20 februari lanceerde. De campagne weeft met een eigen huisstijl een rode draad doorheen de verschillende acties die de Vlaamse overheid nu al organiseert rond voeding en beweging, zoals de schoolfruitactie ‘Tutti Frutti’ of de actie '10.000 stappen Vlaanderen'.
Tegelijk wil de campagne de Vlaming aanzetten tot gezondere voeding en meer beweging. De Vlaming kampt met een gemiddelde BMI van 25.3 met licht overgewicht. 'Gezond leven is nochtans niet moeilijk', zegt minister Vandeurzen. 'Het vraagt geen grote inspanningen, want alle beetjes helpen. Elke dag groenten en fruit eten, bijvoorbeeld, de fiets en de trap nemen, snoep inruilen voor gezonde tussendoortjes, voldoende water drinken, te voet naar de bakker gaan... Iedereen kan het!’
In de campagne speelt Karel, de opvallende Professionele Proficiatwenser, een grote rol. Karel zal vanaf 20 februari overenthousiast en met een vrolijke noot kleine, alledaagse gezonde acties aanmoedigen.
De website www.datvoeltbeter.be ondersteunt de campagne. Op de website zijn evenementen in Vlaanderen rond voeding en beweging makkelijk terug te vinden.

25/02/2013Bijdrage Vlaamse Zorgverzekering
dropdown

Dankzij de Vlaamse zorgverzekering kunnen zwaar zorgbehoevenden maandelijks een vergoeding van € 130 ontvangen voor niet-medische hulp- en dienstverlening. Voor heel wat zorggebruikers is deze financiële ondersteuning van groot belang. Iedere inwoner in Vlaanderen, ouder dan 25 jaar, betaalt hiervoor jaarlijks een solidariteitsbijdrage van € 25 (of € 10 als je op 1 januari 2012 recht had op de voorkeurregeling in de ziekteverzekering).

Deze verplichte bijdrage wordt door jouw Neutrale Zorgkas Vlaanderen eerstdaags opgevraagd. Wij raden je aan deze bijdrage te betalen tegen uiterlijk 30 april 2013. De Vlaamse Overheid legt namelijk zware boetes op (€ 250) als je de bijdrage 3 keer niet betaalt. Als je jouw ziekenfondsbijdragen via domiciliëring betaalt, wordt de bijdrage Vlaamse zorgverzekering automatisch via deze weg geïnd.

22/02/2013nieuwe telefooncentrale in gebruik
dropdown

Beste klanten,

 

Maandag 25 februari 2013 nemen we onze nieuwe telefooncentrale in gebruik. Deze zal ons de mogelijkheid bieden om veel beter het inkomend en uitgaand telefoonverkeer te organiseren. Continu werken aan een betere dienstverlening blijft trouwens één van onze prioriteiten.

Technisch gezien zijn we er klaar voor, maar je weet maar nooit welke onverwachte factoren nog opduiken. We vragen daarom het nodige begrip, mocht niet alles onmiddellijk lopen zoals verwacht. Onze medewerkers doen dan ook hun uiterste best om deze omschakeling zo vlot mogelijk te laten verlopen.

20/02/2013Online kantoor: problemen met de ingebouwde PDF-lezer bij Google Chrome
dropdown

Gebruik je Google Chrome en ben je geregistreerd voor ons online kantoor en Infobox, dan bestaat de mogelijkheid dat geopende PDF-documenten slecht weergegeven worden. Dit probleem kan ook opduiken bij de browser Safari.


Hoe kan je dit vermijden?

 • Het is mogelijk om de PDF-viewer van Google Chrome uit te schakelen, zodat telkens Adobe Acrobat Reader standaard geopend wordt. Ga hiervoor naar de navigatiebalk en toets ‘about:plugins’ in. Je krijgt dan een overzicht van alle invoegtoepassingen, waaronder Chrome PDF Viewer. Klik vervolgens op uitschakelen.
 • Een tweede methode: Je kan het PDF-document opslaan op de harde schijf en dan rechtstreeks openen in Adobe Acrobat Reader.
01/02/2013Risico bij pilgebruik van 3e en 4e generatie
dropdown

Onlangs heeft Frankrijk besloten om de pil van de 3e generatie niet meer terug te betalen gezien het hoger risico op trombose ten opzichte van de oudere pillen. Daarbij hebben ze geen enkele meerwaarde op gebied van anticonceptie en zijn ze veel duurder.
Bij de keuze van het contraceptief is het belangrijk dat de arts risicofactoren opspoort. Een belangrijke risicofactor is roken.
In België blijft er een tussenkomst bestaan voor de pilgebruiksters tot de 21e verjaardag. Daardoor zijn de pillen van de 2e generatie gratis voor deze jonge vrouwen, terwijl de nieuwe pillen ongeveer 20 euro per 3 maanden kost.

17/01/2013Verbod ereloonsupplementen in gemeenschappelijke en tweepersoonskamer
dropdown

Vanaf 1 januari 2013 kan geen enkele arts - geconventioneerd of niet - nog ereloonsupplementen vragen aan patiënten gehospitaliseerd in een gemeenschappelijke of een tweepersoonskamer.

21/12/2012Geestelijk Gezond Vlaanderen
dropdown

Op 20 december 2012 lanceerde de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid (VVGG), in opdracht van de Associatie Beeldvorming Geestelijke Gezondheid Vlaanderen, de portaalsite www.geestelijkgezondvlaanderen.be.  In deze associatie werkt de VVGG samen met Te Gek!? om in Vlaanderen het stigma dat over psychische problemen hangt, te verminderen. De associatie wil psychische problemen bespreekbaar te maken, en ijvert voor een correcte kijk op mensen met psychische problemen en op de zorg die voor deze mensen georganiseerd wordt.
Het opzet van deze portaalsite


Een kwart van alle Vlamingen krijgt vroeg of laat te maken met ernstige psychische problemen. De stap naar gepaste hulp wordt door velen niet (tijdig) gezet, bijvoorbeeld omdat men onvoldoende weet wat er aan de hand is of waar men terecht kan. We willen met deze website mensen wegwijs maken in het complexe aanbod van de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen. Je vindt er ook informatiefiches over een aantal belangrijke psychische problemen. De VVGG streeft ernaar om zo correct mogelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie te verzamelen. Maar de website is geen platform voor (online) hulpverlening. Daarvoor moet je aankloppen bij de professionele zorgverstrekkers waarnaar je via deze website doorverwezen wordt. Deze website wil deuren openen voor het brede publiek: de geestelijke gezondheid meer bespreekbaar maken, de weg naar de zorgverlening meer bekend en toegankelijk maken en het taboe rond psychische problemen helpen doorbreken.

22/11/2012Problemen online kantoor via Internet Explorer
dropdown

Beste klant

 

Omwille van een technisch probleem is het niet mogelijk om via Internet Explorer je aan te melden in het Online Kantoor.

We werken momenteel aan een oplossing.

 

In de tussentijd raden wij aan te werken met een andere webbrowser voor het Online Kantoor.

 

Onze excuses voor het ongemak.

04/10/2012Kortdurende zuurstoftherapie - wijziging op 1/10/2012
dropdown

RIZIV - Persbericht
Brussel, 27 september 2012

 

Kortdurende zuurstoftherapie – Betere afstemming op behoeften van patiënten vanaf 1 oktober 2012


Om nauwer aan te sluiten met de werkelijke behoeften van de patiënten zijn de regels voor terugbetaling van kortdurende zuurstoftherapie aangepast.

 

De terugbetaling van zuurstoftherapie is grondig gewijzigd geweest op 1 juli 2012. De nieuwe regels zijn gebaseerd op wetenschappelijke richtlijnen over indicaties voor het goed gebruik van zuurstof. De hervorming gaf gevolg aan de aanbevelingen van het Kenniscentrum (KCE).

Voor kortdurende zuurstoftherapie voor de behandeling van acute hypoxemie wijzigt een van de regels opnieuw vanaf 1 oktober 2012. Het doel is  nauwer afgestemd te zijn op de werkelijke noden van de patiënt. De nieuwe regels gelden zowel voor de zuurstofbehandeling met gasvormige zuurstof als voor de behandeling met een oxyconcentrator.

Kortdurende zuurstoftherapie - terugbetaling


Vóór 01.10.2012Vanaf 01.10.2012
1 enkele aaneengesloten periode
van maximaal 3 maanden terugbetaling
per jaar

-> 1, 2 of 3 periodes
van maximaal 1 maand terugbetaling
per jaar

 

Kortdurende zuurstoftherapie - Nieuwe aanvraag mogelijk

 

Op basis van een nieuwe aanvraag tot machtiging bij de adviserend geneesheer van het ziekenfonds, ingevuld door de behandelend arts, kan een terugbetaling per jaar van maximaal 3 periodes van maximaal 1 maand toegekend worden:

 • aan nieuwe patiënten
 • aan patiënten die reeds een terugbetaling kregen in de voorbije maanden.


Patiënten met clusterhoofdpijn, palliatieve patiënten, patiënten opgenomen in de overeenkomst langdurige zuurstoftherapie thuis

 

Er verandert niets op 1 oktober 2012 voor patiënten die een zuurstoftherapie volgen

 • voor andere indicaties (clusterhoofdpijn, palliatieve zorg)
 • via opname in een overeenkomst langdurige zuurstoftherapie thuis met een ziekenhuis.


Meer info

 

Voor meer info over zuurstoftherapie, raadpleeg de RIZIV-website www.riziv.be:

 • rubriek Geneesmiddelen en andere … >Andere farmaceutische verstrekkingen > Zuurstof
 • rubriek Burger > Medische kosten > Terugbetaling: specifiek > Zuurstoftherapie


Contact :
Ludwig Moens, Communicatiecel RIZIV: 02 739 72 12, communication@riziv.fgov.be
Alle persberichten van het RIZIV staan op www.riziv.be


20/09/2012Nieuw kantoor Deinze-G. Martensstraat 31 bus 1
dropdown

Beste klanten,

Vanaf vandaag, 20 september 2012, kan je voor al je ziekenfondsverrichtingen terecht in ons gloednieuw kantoor in Deinze. Het nieuwe kantoor vind je G. Martensstraat 31 bus 1 - 9800 Deinze.

Nieuwe openingsuren:

 • maandag: 13u30 - 16u30
 • donderdag: 08u30 - 12u30

Kom gerust langs. Wij zijn overtuigd dat we jou in ons nieuwe kantoor de beste service kunnen bieden.

19/09/2012Het medisch verbruik vanuit geografisch standpunt
dropdown

Een gedetailleerd rapport analyseert op een grondige manier de variaties in de uitgaven voor geneeskundige verzorging voor 2009.
Een rapport dat de evolutie analyseert van de totale uitgaven per gewest en per arrondissement tussen 2006 en 2010 vult het overzicht van de variaties in de uitgaven aan.

Bron : webstek RIZIV

18/09/2012Toename van het aantal deeltijds werkenden bij arbeidsongeschikte gerechtigden
dropdown

Dankzij het systeem van de deeltijdse hertewerkstelling vinden steeds meer arbeidsongeschikte personen hun weg terug naar de arbeidsmarkt.
In 2011 hebben 41.964 arbeidsongeschikte werknemers een deeltijdse activiteit uitgeoefend. Bij de zelfstandigen waren dat er 6.083.

Bron : webstek RIZIV

03/09/2012Nieuw kantoor Aalst
dropdown

Een verhuis staat op stapel... Nog even geduld...

Vanaf 1 oktober 2012 zal je verwelkomd worden in ons splinternieuw kantoor in het nieuwbouwproject aan de Werf 9 (vlakbij het huidige kantoor). Alle klantgerichte diensten zullen zich daar centraliseren om jou nog beter van dienst te zijn: Loketten, Dienst Maatschappelijk Werk, Medisch Adviseur, ...

Kom je graag langs? Vind het dan snel terug: het kantoor zal zich bevinden op de hoek van de André Sierensstraat en de wandelstraat tussen blok A en B.

Maar beelden zeggen meer dan woorden:

 Nieuw hoofdkantoor Aalst4 

 Nieuw hoofdkantoor Aalst3 

Graag tot binnenkort!

02/09/2012Het Fonds voor Medische Ongevallen wordt operationeel op 1 september 2012
dropdown

De taak van dit Fonds is uit te maken of de schade die veroorzaakt werd door geneeskundige verzorging al dan niet de verantwoordelijkheid van een verzorgingverstrekker is en de ernst van deze schade te evalueren.

Enerzijds zal het Fonds tussenkomen indien de schade het gevolg is van een medisch ongeval. Opdat het slachtoffer zou worden vergoed, moet het aan strikte voorwaarden voldoen.

Het slachtoffer zal sneller worden vergoed.

Het Fonds zal niet tussenkomen voor de schade die wordt veroorzaakt tijdens een ingreep van esthetische chirurgie die niet door de verplichte verzekering geneeskundige verzorging wordt terugbetaald of die het gevolg is van een experiment op het menselijk lichaam.

De dienst MUJA staat de leden van de Neutrale Ziekenfondsen bij in geschillen met betrekking tot de medische aansprakelijkheid. Deze taak wordt uitgebreid naar de procedures voor het Fonds voor Medische Ongevallen toe.

Het Fonds voor Medische Ongevallen komt enkel tussen voor de medische ongevallen die na 02 april 2010 gebeurd zijn.

Voor meer informatie: www.fam.fgov.be

10/07/2012Nieuw statuut van chronisch zieke in de maak
dropdown

Personen met een chronische aandoening hebben specifieke behoeften waarop men snel, eenvoudig en efficiënt moet kunnen inspelen. Daarom wordt aan een nieuw statuut gedacht. Dit statuut dat ten vroegste in 2013 in voege zou treden, zou ervoor zorgen dat die patiënten automatisch bepaalde rechten genieten, in het bijzonder om ze te helpen om hun gezondheidszorgkosten te betalen.
‘Personen met een chronische ziekte’ (ongeacht de specifieke chronische aandoening waaraan ze lijden) die herhaaldelijk met verzorging en aanzienlijke uitgaven te kampen hebben, zouden dit statuut kunnen verkrijgen.
Ze zouden aan de volgende voorwaarden cumulatief moeten voldoen:

 • Hun totale uitgaven die geheel of gedeeltelijk door de ZIV worden gedekt, bedragen minstens 300 euro per kwartaal en dit over een periode van acht opeenvolgende kwartalen;
 • Ze genieten het forfait chronisch zieken;
 • Ze hebben een zeldzame aandoening of een weesziekte.

Vandaag genieten 250 000 gezinnen het forfait chronisch zieke en de MAF chronisch zieke. Men verwacht dat 750 000 mensen dat statuut van chronisch zieke zouden kunnen genieten.
Een belangrijk gevolg van dit statuut zou zijn dat de derdebetalersregeling voor hen automatisch zou worden toegepast waardoor ze niet langer al hun medische kosten zouden moeten voorschieten.

10/07/2012RVV hervorming
dropdown

Sinds geruime tijd plannen de ziekenfondsen en het Riziv een zoveelste hervorming van de wetgeving op de verhoogde verzekeringstegemoetkoming. Alle uitvoeringsmodaliteiten zijn vandaag nog niet gekend. De ziekenfondsen en het Riziv kregen als mandaat te vertrekken van de klassieke verhoogde tegemoetkoming om onder andere het OMNIO-statuut in de klassieke verhoogde verzekeringstegemoetkoming te integreren. De nieuwe bepalingen zouden echter pas in voege treden op 1 januari 2014.

03/07/2012Ereloonsupplementen
dropdown

Vanaf 1 januari 2013 zal geen enkele arts – geconventioneerd of niet – nog ereloonsupplementen mogen aanrekenen aan patiënten in een gemeenschappelijke of een tweepersoonskamer. Deze maatregel geldt tevens voor de daghospitalisaties.

11/04/2012Bescherm kinderen tegen pesticiden
dropdown

Toekomstige ouders en ouders van jonge kinderen moeten hun kroost  zo weinig mogelijk aan pesticiden blootstellen. Als kinderen op jonge leeftijd of voor hun geboorte regelmatig worden blootgesteld aan deze producten, kan dit bijdragen tot de ontwikkeling van leukemie. Zeker het gebruik ervan binnenshuis houdt de meeste risico’s in. Dat blijkt uit een studie die de FOD Volksgezondheid liet uitvoeren.

 

Om kinderen zo weinig mogelijk in contact te laten komen met pesticiden raadt de FOD Volksgezondheid je aan enkele preventieve maatregelen te nemen:

 • Vermijd muggenspray en gebruik een muggenhor.
 • Poets regelmatig het huis om ongewenste insecten te vermijden.
 • Dicht kieren en spleten om mieren buiten te houden.
 • Plaats insectenvallen.
 • Was en bewaar kleren die je draagt om met pesticiden te werken afzonderlijk van gewone kledij (dit geldt zeker voor professionele gebruikers).

 

Maak je toch gebruik van pesticiden tijdens de zwangerschap of met kleine kinderen in de buurt, doe het dan met mate en volg de gebruiksaanwijzing strikt op. Kinderen zijn gevoeliger voor het schadelijke effect van pesticiden en lopen meer risico’s op contact met deze producten. Ze spelen bijvoorbeeld vaker op de grond en in het gras of aaien de hond met vlooienband.

 

Meer info vind je op de website van de FOD Volksgezondheid.

06/04/2012Terugbetaling geneesmiddelen: aflevering van het goedkoopste geneesmiddel
dropdown

Naar aanleiding van berichten in de pers heerst er nogal wat verwarring over dit onderwerp.

Waarover gaat het juist en wat verandert er?

Het gaat hier over Voorschriften op Stofnaam, ook afgekort als VOS, wat wil zeggen dat het geneesmiddel wordt voorgeschreven met de naam van het actieve bestanddeel, en dus niet met de merknaam.

Bij een Voorschrift op Stofnaam zal de apotheker vanaf 1 april 2012 verplicht worden een farmaceutische specialiteit af te leveren die behoort tot de groep van de “goedkoopste” geneesmiddelen, dit zijn geneesmiddelen die maximum 5% duurder zijn dan het vergelijkbare goedkoopste product met hetzelfde actieve bestanddeel.

Uitzondering: De apotheker mag echter niet overgaan tot substitutie in het geval het voorschrift een allergie aan een hulpstof met erkende werking vermeldt of indien het voorschrift aangeeft dat, in het therapeutisch belang van de patiënt, substitutie niet aangewezen is.

Vanaf 1 mei 2012 zal bovendien elk voorschrift van een antibioticum of een antimycoticum (schimmelwerend product) voor een acute behandeling, automatisch beschouwd worden als een voorschrift op stofnaam (ook als het wordt voorgeschreven onder de merknaam). De apotheker zal dus eveneens verplicht een farmaceutische specialiteit afleveren die behoort tot de groep van de “goedkoopste” geneesmiddelen.

Onthoud dus: de verplichting van de apotheker om het goedkoopste geneesmiddel af te leveren geldt enkel voor voorschriften op stofnaam (actief bestanddeel) en bij uitbreiding voor antibiotica en schimmelwerende middelen. De arts kan zich om medische redenen wel verzetten tegen het afleveren van een andere geneesmiddel dan hetgeen werd voorgeschreven als hij dat op het voorschrift vermeldt.

29/03/2012Nieuwe parkeerkaarten voor personen met een handicap
dropdown

Het model van de parkeerkaart voor personen met een handicap veranderde op 23 maart 2012. De aanvraag ervan zal eenvoudiger verlopen en de persoon met een handicap zal zijn kaart sneller ontvangen. Bovendien zullen de nieuwe kaarten beter tegen misbruik beveiligd zijn.

 

Waar je vroeger bij de aanvraag van de parkeerkaart een formulier met pasfoto moest opsturen naar de DGPH, valt deze procedure nu weg. De DGPH verkrijgt de foto via het Rijksregister en je tekent de kaart bij ontvangst. Het zal voortaan nog slechts twee weken duren vooraleer je de kaart in je bezit hebt. Vroeger duurde dit gemiddeld acht weken.

De nieuwe parkeerkaart is ook beter beveiligd tegen misbruik. Zo heeft elke kaart een eigen uniek serienummer en is de kaart moeilijker na te maken dankzij een hologram.

 

De oude parkeerkaarten blijven geldig tot de erop vermelde datum. Het is dus niet nodig om een nieuwe kaart aan te vragen.

 

Meer info vind je op de website van de FOD Sociale Zekerheid

19/03/2012Onze vakantiedomeinen verbouwen ! WIN een verblijf in onze nieuwe kamers !
dropdown

Wij renoveren... voor uw comfort !
WIN een verblijf in onze nieuwe kamers !

Mail voor 13 april je naam en adres naar marketing@broederlijkheid.be met als vermelding ‘Renovatie’.

100ste mailer wint een overnachting in een wellness suite in Neutralia.
150ste mailer wint een overnachting in een comfortkamer in Hoge Duin.

200ste mailer wint een overnachting in een wellness suite in Dennenheuvel.

De winnaars worden persoonlijk verwittigd. Bij deelname verklaart de deelnemer zich akkoord met de algemene voorwaarden van de wedstrijd (opvraagbaar bij Broederlijkheid vzw, dienst marketing, Charleroisesteenweg 145, 1060 Brussel).

16/03/2012Busongeval Zwitserland: Het Vlaams Neutraal Ziekenfonds betuigt medeleven.
dropdown

Het Vlaams Neutraal Ziekenfonds betuigt haar oprechte medeleven aan alle betrokkenen van de slachtoffers van het droevige busongeval in het Zwitserse Sierre. We wensen hen allen heel veel sterkte toe bij het verwerken van het leed dat dit tragisch ongeval berokkent.

Ter nagedachtenis van de slachtoffers zullen ook wij om 11.00u. één minuut stilte in acht nemen.

 kaarsen

 

Kent u een kind dat wenst te praten over zijn / haar gevoelens maar dit moeilijk kan in zijn omgeving? Verwijs hem / haar door naar de kinder- en jongerentelefoon op het nummer 102.

Want luisteren is een kunst.

13/03/20121712 één centraal meldpunt voor geweld en misbruik
dropdown

1712

 

Vanaf vandaag bestaat er 1 centraal telefoonnummer voor elk vermoeden van geweld. Van 9 uur tot 17 uur kan iedereen op het nummer 1712 terecht met vragen en meldingen, en dat discreet en gratis. Het meldpunt integreert de bestaande meldpunten, aanspreekpunten en onthaalwerkingen van de vertrouwenscentra kindermishandeling (VK) en de centra algemeen welzijnswerk (CAW). Op 7 plaatsen in Vlaanderen bemannen medewerkers van beide diensten een meldpunt dat bereikbaar is via één nummer: 1712. Via een doorschakelsysteem komt de beller terecht bij het meldpunt in zijn eigen regio. Voor de oproeper zijn er geen kosten.

 

Het nummer 1712 is een nummer voor alle vormen van geweld en misbruik. Je kan er terecht voor:

 • vragen en concrete meldingen
 • vermoedens en feiten
 • alle doelgroepen: kinderen, volwassenen en ouderen
 • slachtoffers en daders
 • intrafamiliaal en extrafamiliaal geweld
 • een vervolgtaject binnen hulpverlening of binnen justitie

 

Twijfel je eraan contact op te nemen. Denk eraan: Elk vermoeden van geweld telt!

 

Meer info: www.1712.be

23/02/2012Borstimplantaten “Poly Implant Prothèse” (PIP)
dropdown

Indien u drager bent van borstimplantaten van het merk PIP kunt u alle nuttige informatie over deze implantaten terugvinden op de site van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. U vindt er de meest recente informatie, evenals aanbevelingen en de meest gestelde vragen.

De FOD Volksgezondheid stelt een Contact Center tot uw beschikking, dat u kunt bereiken op het nummer 02 524 97 97 van 8 u tot 17 u.

Het Riziv heeft klacht neergelegd tegen onbekenden. We raden u aan contact te nemen met uw ziekenfonds om uw situatie bekend te maken. Onze dienst bijstand aan de leden “Muja” kan u informeren over de evolutie van deze zaak.

01/12/2011Lage inkomens voor één euro naar de huisarts
dropdown

Vanaf 1 december betalen patiënten die tot een sociale categorie behoren nog maar één euro voor een consultatie bij de huisarts. De rest van het honorarium rekent de huisarts via het derdebetalersysteem rechtstreeks af met het ziekenfonds.

01/12/2011Afschaffing van het remgeld voor de bijkomende erelonen voor raadplegingen ‘s nachts, tijdens het weekend of op een feestdag
dropdown

De bijkomende erelonen voor raadplegingen ‘s nachts, tijdens het weekend of op een feestdag komen voor 100% ten laste van de verzekering voor geneeskundige verzorging.
Voor de raadplegingen met nomenclatuurnummers 102410 102432, 102454 et 102476, is er dus geen persoonlijke tussenkomst (remgeld) meer voor de patiënt.

01/12/2011Vereenvoudiging van de remgelden voor de raadplegingen
dropdown

Voor de raadplegingen met nomenclatuurnummers 101010, 101032, 101054 et 101076, zal de persoonlijke tussenkomst (remgeld) van de rechthebbende patiënt in het ereloon van de huisarts en de erbij horende supplementen beperkt blijven tot:

Patïent zonder voorkeurregelingPatïent met voorkeurregeling
met GMD zonder GMD met GMD zonder GMD
4,00 Eur 6,00 Eur 1,00 Eur 1,50 Eur

Het onderscheid tussen patiënten met GMD (globaal medisch dossier) en zonder GMD blijft behouden.

23/07/2010Hervorming binnen de Verhoogde tegemoekoming
dropdown

Het Belgisch Staatsblad van 19 juli heeft het koninklijk besluit van 9 juli gepubliceerd. Vanaf 1 juli wordt de verhoogde tegemoetkoming uitgebreid naar de langdurig werklozen (zonder leeftijdsbeperking) en de éénoudergezinnen. De gezinsinkomsten mogen een bepaald grensbedrag niet overschrijden.

Neem contact op met uw ziekenfonds.

28/01/2010Ambulancevervoer bij dringende geneeskundige hulpverlening dienst 100
dropdown
28/01/2010Bijsluiters van alle geneesmiddelen voortaan beschikbaar op website FAGG.
dropdown

Vanaf dinsdag 12 januari 2010 is alles wat je over een bepaald medicijn moet weten online beschikbaar via de website van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Op de website van het FAGG  kunnen patiënten de bijsluiter terugvinden van elk medicijn dat in België te verkrijgen is.
De gegevens zijn terug te vinden onder de rubriek: "Samenvatting van de kenmerken van het product en bijsluiters".

De onlineversie wordt regelmatig bijgewerkt.
Belangrijk voordeel van deze site is dat de bijsluiter beter leesbaar is dan degene die toegevoegd wordt aan de verkoopsverpakking van het geneesmiddel, wat een duidelijke vooruitgang is voor mensen met gezichtsproblemen.

De bijsluiters van in totaal meer dan vijfduizend producten zijn momenteel enkel consulteerbaar in het Frans en in het Nederlands.

De bevoegde minister Onkelinx benadrukte dat er "weldra" ook een Duitstalige versie beschikbaar zal zijn.